Gamle elitåkaren Martti fixar spåren i Viksjö

Martti Rähkönen
Martti kör den 6,6 kilometer långa slingan på Viksjö GK minst två gånger i veckan.
Martti Rähkönen
Martti Rähkönen.
Även relativt snöfattiga vintrar går det att åka skidor på natursnö på golfbanan i Viksjö, en riktigt bra slinga dessutom. Det kan Järfällaborna tacka 72-årige Martti Rähkönen för. Två tre gånger i veckan är han på plats och fixar spår.

– Kommer det ny snö så kör jag nästan varje dag. Som gammal tävlingsåkare har jag själv fått åka på väldigt fina spår. Nu vill jag ge det till andra, säger Martti som har bott omväxlande i Viksjö och Jakobsberg sedan början av 1970-talet.

Det är vardag och mitt på dagen men ändå är det gott om bilar på Viksjö GK:s parkering – och en hel del skidåkare som stakar fram i spåren.

Martti Rähkönen

Två trästockar bakom snöskotern plogar ihop snön så att det blir fina spår även då snölagret är ganska tunt. I bakgrunden syns parkeringen, välfylld en vardag mitt på dagen.

– Då skulle du sett i helgen! Då var det fullt på parkeringen. På helgerna är det ofta full fart, säger Martti.

Fyra och sexa i Vasaloppet

Ingen håller dock samma fart som Martti hade på skidorna då det begav sig. Han kom från Finland till Sverige som 18-åring 1964 och några år senare började han satsa på skidåkningen på allvar. Ganska snabbt nådde han elitnivå och tillhörde långloppslandslaget i många år.

– Jag åkte runt och tävlade i 20 år, säger Martti.

Martti Rähkönen

Martti Rähkönen bodde i Jakobsberg några år på 1970-talet. 1977 flyttade han till Viksjö, innan han 2007 flyttade tillbaka till Jakobsberg där han bor i dag.

Bland meriterna finns en fjärdeplats (1979) och en sjätteplats (1978) i Vasaloppet. Men nu har han inte åkt skidor på fyra år.

– Jag fick cancer 2011. När jag repat mig från den var jag rätt pigg, men 2013 fick jag en hjärtattcak. Det var när jag åkte här på golfklubben. Efter det är det jobbigare, jag får inte riktigt luft.

Saknar du skidåkningen?

– Ja. Kommer det lite mera snö kanske jag till och mer gör ett försök att åka lite igen. Eller snarare att gå lite på skidorna, säger Martti och skrattar.

Martti Rähkönen

Martti Rähkönen har inte åkt skidor själv på flera år, men funderar på att snart testa igen.

Tills dess koncentrerar han sig alltså på att spåra åt andra skidåkare. Slingan på Viksjö GK är 6,6 kilometer lång och det tar Marrti cirka en timme att köra hela rundan med snöskotern.

– Jag kan köra fortare men då blir det inte lika bra spår. Det gäller att köra lagom fort.

Ett uppskattat arbete

På så sätt hinner plogen bakom snöskotern samla ihop snö så att spåren blir fina även när det egentligen är ett ganska tunt snötäcke.

Martti Rähkönen

Skotern tillhör Järfälla Skidklubb, berättar Martti Rähkönen.

Och Marttis arbete är uppskattat, det märks. var och varannan åkare hojtar uppmuntrande då de skidar förbi Martti på den parkerade snöskotern. Jerry Nordin som bor i närheten stannar till och med till för att tacka.

”Bra för min hälsa också”

– Jag har åkt fem dagar i rad nu. Så fort det är snö så försöker jag komma hit. Även när det är tunt så plogar Marrti ihop det. Suveränt! Ett beundransvärt arbete! det är så många som nyttjar spåren här, och tänk vad bra för hälsan, säger han.

– Det är bra för min hälsa också att komma hit, jag håller igång, svarar Martti medan Jerry Nordin åker vidare söderut på golfbanan.