Elitåkaren Malin tipsar motionärer inför Tjejskidan

Malin Börjesjö
Malin Börjesjö tränar 10-15 timmar i veckan när det är tävlingssäsong. Under sommaren blir det ofta det dubbla.
Malin Börjesjö
Malin Börjesjö då hon kom 2:a och 3:a i Scandic Cup i Hudiksvall förra säsongen.
Malin Börjesjö
Malin Börjesjö med krans om halsen efter segern i Tjejskidan 2015.
Malin Börjesjö
Malin med sin hund Wilma.
Malin Börjesjö
Malin Börjesjö, 13 år, efter målgång i Tjejskidan 2010 då hon kom 32:a i motionsklassen i sitt dittills näst längsta lopp, 15 kilometer. "Jag krigade varje meter och blev riktigt nöjd med min prestation, jag tog mig i mål och ramlade bara en gång", säger hon.
Malin Börjesjö
Malin Börjesjö i kulldräkt – Sollerödräkten som mormor sytt – på studenten från Mora gymnasium.
Sundbybergs IK:s Malin Börjesjö vann den tuffa kampen mot köldastman. Nästa steg för den 19-åriga skidtalangen från Järfälla är att etablera sig i toppen som senior. Samtidigt bloggar hon och ger träningstips till motionärer inför tävlingen Tjejskidan i Täby den 21 januari.

– Jag började själv att åka sent så jag har erfarenhet av att vara motionär. Det gäller att få ihop snötimmar för att få till tekniken, men framför allt handlar det om att röra på sig över huvud taget. Den bästa träningen är den som blir gjord – det är viktigare än vad den innehåller, säger Malin.

Fler tips – styrkeövningar och motivationshöjare med mera – finns på Malins blogg malinborjesjo.com under vinjetten ”Vägen till tjejskidan”.

Malin började åka längdskidor som 7-åring tillsammans med sina kusiner hos mormor som bor på Sollerön i Mora. Men det var först fem år senare som hon började träna hemma i Stockholm och gick med i Sundbybergs IK skidor.

– Det var jättekul att börja träna i klubb och jag blev snabbt mycket bättre. När jag var 12 år åkte jag Kortvasan på 3 timmar och 45 minuter. Bara ett år senare åkte jag på 2 timmar och 31 minuter.

Den snabba utvecklingen gav motivation till att satsa hårdare. Dessutom fanns det några äldre tjejer i klubben som inspirerade Malin ytterligare.

– De var stora förebilder. Flera av dem gick på skidgymnasium så det blev mitt stora mål – att komma in på skidgymnasiet i Mora där jag hade mormor och andra släktingar.

Malin lyckades, flyttade till Mora, och påbörjade både gymnasiestudier och elitsatsning. Andra året av fyra på gymnasiet kom en rejäl motgång. Malin tränade för fullt och laddade enligt konstens alla regler – men resultaten uteblev.

– Det var jättetufft. Det stämde inte och jag förstod inte vad det var. En läkare sa att det nog var allergi, en annan sa att det var mentalt.

Till slut, efter två år utan att få några vettiga besked, kom Malin till en läkare som konstaterade att det hon drabbats av var köldastma. Hon fick rätt mediciner – och blev av med besvären.

Efter studenten i somras flyttade Malin till Elitskidcentrum i Umeå där satsningen fortsätter, parallellt med civilingenjörstudier i industriell ekonomi.

– Det är tufft att hinna med, men man får prioritera och fokusera på en sak i taget. 100 procent skidor när jag tränar, 100 procent studier när jag pluggar. Det gäller att inte bli för stressad.

I slutet av förra veckan var det tävlingspremiär i Bruksvallarna. Men den slutade inte riktigt som Malin hoppats.

– Nej, det gick riktigt tungt för mig. Jag har kört väldigt hård träning ända fram till säsongsstarten och fick inte till det alls. Nu ska jag ta det lite lugnare ett tag så ska det nog lösa sig.

Den här säsongen är Malins första som senior och steget är så stort att hon kalkylerar med lite av ett mellanår. Men på sikt är målen högt ställda.

– Ja, på väldigt lång sikt vill jag komma med i landslaget och tävla i världscupen, VM och OS. Och att vinna Tjejvasan.

Ett mål redan denna säsong är i alla fall att prestera bra på hemmaplan, i Tjejskidan, där Malin vann 2015 och kom tvåa 2016.

– Det är en riktigt rolig tävling med bra stämning. Det är en liten bana och motionärer och elit åker tillsammans. Det blir många hejarop!

Fakta

Första säsongen som senior

Namn: Malin Börjesjö.

Ålder: Fyller 20 år i december.

Bor: Järfälla/Umeå.

Familj: Mamma Ingalill, pappa Anders och hunden Wilma.

Pluggar: Till civilingenjör, industriell ekonomi, på Umeå universitet.

Klubb: Sundbybergs IK skidor.

Meriter i urval: 1:a, 2: och 3:a på världscup i Trento, juniorklass, rullskidor, i somras. 2:a och 3:a på Scandic Cup i Hudiksvall, säsongen 2015/16. 27:a på Tjejvasan 2016 (1:a av alla juniorer). 1:a i Tjejskidan 2015 och 2:a i Tjejskidan 2016.

Aktuell: Har precis inlett sin första säsong som senior.

Bloggar: På malinborjesjo.com där hon bland annat delar ut träningstips till motionärer inför Tjejskidan – en damtävling för elit och motionärer med distanserna 5 och 15 kilometer som Sundbybergs IK och Täby IS arrangerar på Täby konstsnöspår, Arninge golfbana, den 21 januari.