ANNONS

DIF bäst i stan – men elitettan hetast i Stockholms damfotboll

Djurgården är enda 08-laget i högsta serien. Men i elitettan huserar tre derbysugna lag.
Djurgården är enda 08-laget i högsta serien. Men i elitettan huserar tre derbysugna lag.
I helgen drar damallsvenskan igång och enda 08-laget Djurgården har satsat med tunga nyförvärv som landslagsspelarna Olivia Schoug och Hanna Folkesson.
Men i Stockholm ser elitettan ut att bli hetare. Där finns i år inte bara AIK, utan både Hammarby – som åkte ur damallsvenskan i fjol – och BP som gick upp från division 1.
ANNONS

I många år har styrkeförhållandena mellan de tre storklubbarna i Stockholms damfotboll svängt fram och tillbaka. Men nu tycks Djurgården ha tagit tag i taktpinnen.

Tre år i rad har laget varit bäst i stan, och i år är de det enda Stockholmslaget i damallsvenskan.

”Har skaffat oss ett försprång”

– Ja, vi stärker våra positioner och har skaffat oss ett försprång, säger Djurgårdens tränare Joel Riddez.

Men enda 08-laget i högsta serien nu – blir det rent av lite ensamt där uppe?

– Nja, ur ett Stockholmsperspektiv är det klart att elitettan blir intressant med tre lag och på sikt får vi gärna upp AIK och Hammarby, det vore bra för Stockholmsfotbollen. Men går det bra för oss så blir det nog stort intresse kring oss också. Det är VM-år i år och vi har flera landslagsspelare.

”Vi har hög potential”

I fjol kom Djurgården på 8:e plats i damallsvenskan. Nu finns tio nyförvärv i truppen, med Hanna Folkesson och Olivia Schoug som de mest namnkunniga.

Är det en satsning vi ser?

– Vi har hög potential, men också väldigt många nya spelare. Vi ska fortsätta att stabilisera oss som ett allsvenskt lag, men ambitionen på sikt är att Djurgården ska vara ett topplag, säger Joel Riddez.

ANNONS

16 av 23 spelare i Bajen är nya

Hammarby har varit närmast att utmana Djurgården de senaste säsongerna, men i fjol åkte man mycket snöpligt och lite oväntat ur efter en tung hemmaförlust i sista omgången.

Omsättningen på spelare är ofta stor på damsidan, och årets Bajen är inget undantag. Hela 16 av 23 spelare i truppen är nya.

– Det är ofta korta kontrakt och en större rörlighet i damfotbollen, men vi har tagit in spelare som verkligen ser sig själva som fotbollsspelare och som vill vara med på resan vi har påbörjat i Hammarby, säger lagets tränare Isak Dahlin.

Vad är målet i år?

– På sikt ser vi Hammarby som ett lag som ska tillhöra toppen av damallsvenskan, och då är det ju bra att spela i den serien så snart som möjligt. Vi har inget uttalat om att vi måste gå upp i år, men vi ser oss som ett av fyra fem lag som ska slåss i toppen – att säga något annat vore fegt och osant.

Både Hammarby och AIK topptippade

Och Hammarby tillhör förhandsfavoriterna om att ta en av de två topplaceringarna som betyder spel i damallsvenskan 2020.

Det gör även AIK, trots en missräkning med blott 9:e plats i fjol. Laget har sju nya spelare i truppen.

– Vi har inte satt upp något mål för säsongen ännu, det gör vi med spelargruppen lite senare. Men vi ska i alla fall bli bättre än i fjol, och på lång sikt är målet att vi ska ligga i allsvenskan med större delen egna spelare, säger Robert Lison Svanström.

BP vill hänga kvar ”med lite råge”

För elitettans tredje nykomling BP, som är tillbaka i nästa högsta serien efter fyra år i division 1, är målet att hänga kvar, berättar huvudtränaren Staffan Jacobsson.

– Ja, men vi vill göra det med lite råge, helst ska det var klart med ett par omgångar kvar. Det är stor skillnad mellan division 1 och elitettan, men vi vet vad som krävs – nu gäller det bara att klara att göra det också, säger han.

Och direkt i de första omgångarna får vi två heta Stockholmsderbyn i elitettan.

Hammarby tar emot BP på Hammarby IP i omgång 1, och i omgång två tar AIK emot Hammarby på Skytteholms IP.

 

Fakta

08-lagens premiärmatcher

Hammarby– BP, elitettan, 13 april klockan 14.00 på Hammarby IP.

Sundsvalls DFF–AIK, elitettan, 13 april klockan 16.00.

Piteå FF–Djurgårdens IF, damallsvenskan, 14 april klockan 15.00

Djurgårdens hemmapremiär sker mot Linköping den 22 april klockan 15.00 på Stockholms stadion.

AIK:s hemmapremiär sker mot Hammarby den 22 april klockan 13.00 på Skytteholms IP.

BP:s hemmapremiär sker mot Sundsvalls DFF den 18 april klockan 19.00 på Grimsta IP.

Fakta

Alla derbyn i elitettan

Hammarby–BP, 13 april.

AIK–Hammarby, 22 april.

AIK–BP, 18 maj.

BP–AIK, 7 september.

Hammarby–AIK, 12 oktober.

BP–Hammarby, 19 oktober.

ANNONS