ANNONS

Elitsatsning för Bajens 8-åringar

Hammarbys elitlag i P04, här mot Stuvsta IF, gick till final via 38–2 i målskillnad på fem matcher i Stuvsta Inddor Cup. Men i finalen blev det förlust med 2–3 mot nya samarbetsklubben B00 FF lag 1.
Hammarbys elitlag i P04, här mot Stuvsta IF, gick till final via 38–2 i målskillnad på fem matcher i Stuvsta Inddor Cup. Men i finalen blev det förlust med 2–3 mot nya samarbetsklubben B00 FF lag 1.
Sanktan ska spelas utan tabeller för de yngsta och åldersgränsen för värvningar har höjts. Samtidigt drar storklubbarna åt andra hållet.

Hammarby har nyligen startat elitlag för pojkar födda 2004.
ANNONS

Hammarbys P04:or utökar sin redan stora ledning mot Stuvsta IF i Stuvsta Indoor Cup. Stuvsta­spelarna knallar förstrött mot mittcirkeln för att göra ny avspark.

Samtidigt står de grönvita knattarna redo, lätt framåtlutade, för att rusa på så fort bollen är i spel igen. Den inställningen är en av orsakerna till att just de här killarna valdes ut till Hammarbys nystartade elitlag för pojkar födda 2004.

– Ja, det och snabbhet och teknik bland annat. Vi bryr oss inte om hur stora och starka de är, däremot hur långt de har kommit motoriskt, säger Johan Lager, sportchef för Hammarbys ungdomsverksamhet.

Tidigare har Hammarby startat elitlag det år spelarna fyller 10 år. Nu har gränsen sänkts med två år.

– Vi är egentligen sist på det av storklubbarna. De andra har länge börjat tidigare än vi, även om vissa kör lite smygvariant och kallar det nivåuppdelat eller något sådant. Jag vill vara tydlig och inte hymla. Vi kallar det elit då vi samlar de bästa vi har i årskullen, säger Johan Lager.

Samtidigt betraktar Stockholms fotbollsförbund tidig elitsatsning som ett problem och jobbar för att få bort resultatfixering och värvningar.

– Risken är att resultatet i enskilda matcher och cuper blir viktigast. I stället bör de satsa på att utveckla varje spelare, säger Birger Jacobsson, spelarutbildare på Stockholms fotbollsförbund.

Johan Lager menar å sin sida att Hammarby med sin elitsatsning tar ansvar för utvecklingen av framtida elitspelare.

– Jag struntar i om vårt lag vinner en cup. När jag ser en talang vill jag utbilda och utveckla den. I våra elitlag får de rätt förutsättningar, med tillräcklig träningsmängd och välutbildade tränare i stället för föräldrar.

ANNONS

Enligt Birger Jacobsson är det på tok för tidigt att starta elitlag för 8-åringar, bland annat för att man inte kan säga så tidigt vilka som kommer att gå långt. Det sistnämnda håller Johan Lager med om, delvis.

– Vi hävdar inte att vi kan se vilka som blir elitfotbollsspelare, men vi ser vilka som har bra förutsättningar att bli det. Och man bör börja i tid. Det finns forskning som visar att det krävs 10 000 timmar för att nöta in rätt rörelsemönster och att kroppen är som mest mottaglig för det i åldern 8–12 år.

Inför årets säsong har förbundet infört två förändringar i Sankt Erikscupen. Den ena är att tabellerna tas bort för alla som spelar 5- och 7-manna, det vill säga till och med 12 års ålder. Den andra är att alla klubbar som vill delta i Sanktan måste skriva under ett dokument där man förbinder sig att inte värva spelare under 15 år.

För storklubbarna är värvningsstoppet knappast något stort problem eftersom mängder av spelare från andra klubbar söker sig till dem självmant varje år.

– I Hammarby har vi 600 spelare på tryouts varje år, säger Johan Lager.

Fakta

Så gör de fyra stora klubbarna

Hammarby IF: Startar elitlag från 8 års ålder. Har cirka 1 200 pojkspelare i 134 lag i Sankt Erikscupen 2012.

AIK: Startar akademilag från 9 års ålder. Har cirka 800 pojkspelare i 66 lag i Sankt Erikscupen 2012.

Djurgårdens IF: Startar förstalag från 9 års ålder. Har cirka 1 200 pojkspelare i 85 lag i Sankt Erikscupen 2012.

IF Brommapojkarna: Startar förstalag från 8 års ålder. Har cirka 2 500 pojkspelare i 200 lag i Sankt Erikscupen 2012.