Serieseger – nu väntar veteran-VM i Kanada

Väsby Legends firar avancemanget till elitserien. Arne Carlsson i grå tröja till vänster.
Väsby Legends firar avancemanget till elitserien. Arne Carlsson i grå tröja till vänster.
Väsby Legends gick obesegrade genom veteranhockeyns division ett norra. Därmed väntar elitseriespel i höst – innan laget drar till hockeyns hemland för veteran-VM.
– Vi är hockeyns motsvarighet till Rolling Stones, säger Arne "Spiken" Carlsson.

Särskilt vild blev inte festen efter att Väsby Legends stängt säsongen med att bortabesegra Solna med 7–1 i söndags. Spelarna – varav de flesta trots allt representerat ”Vilda Väsby” på någon nivå – firade med sång i omklädningsrummet och sedan fick det vara nog.

– Den här gången blev det inga kalla. Vi är ansvarsfulla familjefäder och yrkesarbetare allihopa. Vi hurrade i omklädningsrummet och sen åkte vi hem. Det riktiga firandet sparar vi till lagfesten i slutet av mars, säger Arne Carlsson.

Förkrossande målskillnad

Arne Carlsson går under smeknamnet ”Spiken”, det är ju han som ofta sätter just spiken i kistan. Tillsammans med bland andra Peter Lundström och Per Bergman – som var med och spelade upp Väsby IK i elitserien 1987 – har Arne varit en bidragande orsak till att målskillnaden slutade med förkrossande 57–17 i division ett norra för plus 45-åringar.

– Vi hade egentligen bara en plump i protokollet under säsongen. Det var ett oavgjort resultat mot Kallhäll, säger Arne ”Spiken” Carlsson som också är spelande lagledare.

Väsby Legends fick jubla både en och 57 gånger under säsongen. Foto: Arne Rundlöf

Heta derbyn väntar

Seriesegern innebär spel i elitserien i höst. Där väntar derbyn mot Hammarby, AIK och Sollentuna. Just att få tävla och mäta sig med andra är en orsak till att gänget fortfarande snörar på sig grillorna.

– Det som driver oss är kärleken till hockeyn, kamratskap och att få tävla – trots att man är 45 år fyllda, säger Arne ”Spiken” Carlsson.

– Vi brukar säga att vi är lite grann som hockeyns motsvarighet till Rolling Stones. Vi börjar bli lite skrynkliga, men när man väl stämmer upp till konsert så låter det lika bra som i gamla goda tider.

Det är inte så att ni, precis som Stones, borde lagt av för länge sedan?

– Ha ha, nej, vi tycker nog inte det. I december spelade vi faktiskt en match mot Väsbylirare födda 94 och där visade vi att gammal är äldst. Rutin går före ungdomlig iver, som man säger.

Vi är lite grann som hockeyns motsvarighet till Rolling Stones

Arne Carlsson

Och våren 2020 väntar faktiskt ytterligare ett äventyr och en milstolpe i karriären för Arne och de andra. Väsby Legends har bjudits in till veteran-VM i Vancouver, Kanada.

– Det är första gången vi spelar på andra sidan Atlanten, så det ska bli kul. Vi kommer spela i plus 45-serien mot namnkunnigt motstånd. Det är högsta möjliga nivån på hockeyn.

Hotar med att lägga grillorna på hyllan

Arne ”Spiken” Carlsson säger att laget – för sin ålder – är i bra form och att vinstchanserna är goda.

– Jag ser framför mig att det är vi som står med pokalen där i slutändan. Tar vi hem segern så kommer jag nog att lägga grillorna på hyllan och avsluta som ”champ”.

Är det ett löfte?

– Ja, jag hotar med det i alla fall.