”EM är en bonus”

Charlotte Schönbeck tränar upp snabbheten på Bosöns rakbana inför helgens EM i Göteborg. Medeldistansstjärnan är äntligen skadefri.
Charlotte Schönbeck tränar upp snabbheten på Bosöns rakbana inför helgens EM i Göteborg. Medeldistansstjärnan är äntligen skadefri.
På lördag klockan 18.05 är det final i damernas 1500 meter i friidrotts-EM i Göteborg.

Charlotte Schönbeck vill vara med. Men EM är en bonus. Tankarna finns längre fram.

För IFK Lidingös medeldistansstjärna Charlotte Schönbeck handlar det om korta explosiva ruscher på rakbanan under tisdagens träningspass på Bosön.

– Tack vare det har jag fått tillbaka snabbheten.

Den kan vara nyttig att ha när det drar ihop sig till slutspurt på 1500 meter i helgens friidrotts-EM i Scandinavium i Göteborg.

Men hon är ännu inte i toppform. Den 28-åriga Lidingöbon är tillbaka i tävlingsdugligt skick efter en långvarig höftskada.

– Jag helt igenplåstrad och det känns jätteskönt. Målet är att kunna genomföra en hel tävlingssäsong, och EM känns som en bonus.

Förra helgen sprang hon hem ett silver på 800 meter i inomhus-SM i Norrköping, och i torsdags tävlade hon på XL-galan i Globen. Det var hennes första tävlingar sedan SM och Finnkampen utomhus i somras. Hon har inte velat riskera att få tillbaka höftproblemen.

– Jag har varit skadad de två senaste utomhussäsongerna. Det tar på psyket att träna så mycket rehab.

Hennes personliga rekord1500 meter inomhus är 4.10,39 och sattes på XL-galan i Globen för två år sedan. Säsongsbästa i år är blygsamma 4.16,12 i torsdags – en tid som inte lär räcka långt i EM.

– Fast allt är möjligt. Det kan bli ett långsamt taktiklopp. För mig är det viktigt att våga vara tuff när armbågarna tas fram. Tidigare har jag nog varit för snäll.

Charlotte Schönbeck gräver nog inte ner sig om hon missar EM-finalen. Hennes träning är framför allt upplagd så att hon ska vara i toppform när utomhus-EM avgörs i Zürich nästa sommar. Och 2016 är det OS i Rio de Janeiro.

– Det är absolut en målsättning att vara med där. OS motiverar mig att orka med all träning.

Kanske kan hon bli extra sporrad av att ha fått en ny landslagskompis som också har 1500 meter som favoritgren. Den etiopiska världslöparen Abeba Aregawi blev svensk medborgare i somras, och har precis fått klartecken att tävla för Sverige. Det blir debut i blågul dress i EM.

Charlottes Schönbeck lär inte vinna SM-guld i sommar om Aregawi finns i startfältet.

– Jag får väl försöka kämpa så gott jag kan. Hon har ju gjort världstider som jag inte kan rå på. Men det räcker för mig om det blir silver och jag har gjort en bra tid.

Fakta

Forskare med långsiktiga planer

Namn: Charlotte Schönbeck.

Ålder: 28 år.

Bor: Lägenhet ett långt stenkast från Lidingö centrum.

Aktuell: Tävlar i helgen på 1500 meter i EM i friidrott i Göteborg.

Klubb: IFK Lidingö.

Långsiktiga mål: ”Att ta mig till final på 1500 meter utomhus i EM i Zürich 2014. OS i Rio 2016 är också ett mål”.

Jobb: Forskningsassistent på Karolinska Institutet i Huddinge.