Emelie gör som Stenmark

Slalomtalangen Emelie Henning tränar hemma i Brukets skidbacke inför landslagspreiären den 6 mars i italienska Trofeo Topolino.
Slalomtalangen Emelie Henning tränar hemma i Brukets skidbacke inför landslagspreiären den 6 mars i italienska Trofeo Topolino.
Pernilla Wiberg har gjort det. Ingemar Stenmark likaså.

Nu är det Järfällas Emelie Hennings tur att göra landslagsdebut i italienska Trofeo Topolino.

Slalomtävlingen Trofeo Topolino som går av stapeln i Folgaria i norra Italien är klassisk med svenska ögon sett. Här har många andra talanger gjort sina första trevande åk för landslaget som 15-åringar.

Den 6–7 mars är det Emelie Hennings tur att försvara de blågula färgerna för första gången. Efter tre skolningsläger arrangerade av Svenska skidförbundet fick Järfällas slalomspecialist reda på att hon blivit uttagen.

– Jag tyckte inte att det gick så bra på det sista lägret. Men jag fick bra tider när vi körde själva uttagningarna, säger 15-åringen.

Tillsammans med Evelina Fredriksson, Huddinge SK och Agnes Dahlin, IF Hudik åker hon ner till Italien för att tävla i slalom och storslalom.

Tävlingen är den första möjligheten för Sveriges alpina talanger att representera landslaget. Tanken är att förbundet ska få ett hum om hur Sverige ligger till i jämförelse med övriga Europa på juniorsidan, och att de unga åkarna ska få chansen att tävla internationellt.

– Jag har ingen aning om hur bra jag är i jämförelse med de andra. Det blir spännande och lite nervöst, säger Järfälla Alpina klubbs stora talang.

Att det blev skidor för Emelier Henning är ingen slump. Precis som så ofta annars faller äpplet inte långt från trädet. Pappa Niclas Henning är gammal landslagsåkare, som bland annat varit med i två OS och som till och med har vunnit en världscupseger.

Nu är han tränare för Emelie och de andra fyra åkarna i hennes grupp i Järfälla AK.

– Det är både bra och jobbigt att ha pappa som tränare. Det kan vara jobbigt eftersom det är ens pappa och han är med hela tiden. Men det är också skönt. Jag kan prata med honom om åkningen även när vi kommit hem, säger Emelie.

15-åringen har inte satt upp något särskilt mål inför tävlingarna i Italien. Hon ska göra sitt bästa, så får det bli som det blir.

En sak är dock säker.

– Jag vill slå pappa. Han var med i Trofeo Topolino 1979 och kom tiaden gången, säger slalomlöftet.

Årets säsong blir den sista i hemmabacken Bruket.

I höst väntar flytt hemifrån och skidgymnasium längre norrut i landet. Förmodligen blir det i Malung. Där även Pernilla Wiberg gått.

Fakta

58 meters fall

Brukets skidbacke är 300 meter lång, har två nedfarter och en lift. Fallhöjden är 58 meter.

Backen byggdes i slutet av 1960-talet av schaktmassor.

Just nu har backen öppet för allmänheten på vardagar klockan 18–21 samt helger klockan 9–16.

Anläggningen drivs av Järfälla kommun och järfälla Alpina klubb.

Källa: Järfälla kommun

Fakta

Första tävlingen med landslaget

Namn: Emelie Henning.

Ålder: 15.

Gör: Går i nian i Fjällenskolan.

Familj: Pappa, mamma, lillasyster och en hund.

Discipliner: Både slalom och storslalom.

Idol: Lindsey Vonn. ”Imponerande att hon tog sig tillbaka från sin skada.”

Aktuell: Uttagen till alpina landslaget för 15-16-åringar för första gången. Tävlar i klassiska Trofeo Topolino i Italien den 6-7 mars.