Emil talar ut om Rysslandsflytten: ”Viktigt steg i min karriär”

Emil Bergström har gjort sin sista träning på Kaknäs – för den här gången.
Emil Bergström har gjort sin sista träning på Kaknäs – för den här gången.
Emil Bergström presenteras på Rubin Kazans hemsida.
Emil Bergström presenteras på Rubin Kazans hemsida.
Djurgården har tappat sin härförare och lagkapten. För Emil Bergström väntar nu karriärens första äventyr som utlandsproffs i ryska Rubin Kazan.

– Jag hoppas på att vinna så många troféer som möjligt, säger 22-åringen till sin nya klubbs hemsida.

Att Djurgården skulle sälja sin lagkapten inför säsongsstarten ingick inte i planen. Men när möjligheten kom för Emil Bergström att skriva på ett 3,5 år långt kontrakt för Rubin Kazan, med bland annat två ryska ligatitlar och en cuptitel i prisskåpet, fanns det aldrig några tvivel.

– Jag vet att ”Ruby” är en storklubb med en rik erfarenhet av stora turneringar som Champions League och Europa League. Denna övergång är ett viktigt steg i min karriär och en möjlighet för mig att visa vad jag kan göra. När jag hörde om Rubins intresse var jag mycket nöjd och när jag fick ett konkret erbjudande tvekade jag aldrig, säger Emil Bergström i en intervju på Rubin Kazans hemsida.

– Jag är mycket glad att få spela i en så stor klubb som ”Ruby”.

Försvararen åkte direkt från Stockholm till spanska Malaga där han anslöt sig till lagets träningsläger. För tillfället är det speluppehåll i den ryska ligan som återupptas i början av mars.

Bergström lyfter fram den ryska ligan som ett bra steg att ta från allsvenskan och pekar på ett par svenska exempel som gjort väl ifrån sig i landet.

– Jag visste att mina landsmän Andreas Granqvist (Krasnodar) och Pontus Wernbloom (CSKA Moskva) spelar i Ryssland. De har spelat där i flera säsonger och har gjort väl ifrån sig vilket gynnar det svenska landslaget. De är bra exempel på hur man ska spela utomlands och att det är möjligt att uppnå höga resultat. Jag hoppas att även jag kan göra framsteg här. Jag är en ledare av naturen och inte rädd för att ta ansvar. Ge mig bara lite tid så ska jag visa det också.

När Emil Bergström blir intervjuad av klubben har han ännu inte hunnit besöka Kazan men avslöjar att han från en annan svensk spelare har fått höra mycket positivt om staden som har 1,2 miljoner invånare och är belägen i den ryska delrepubliken Tatarstan.

– Tyvärr har jag inte hunnit besöka Kazan ännu, men jag har hört en del om staden av vänner. Exempelvis så har den svenske anfallaren Oscar Möller, i Kazan Ak Bars, berättat en hel del bra och intressanta saker. Han sa att det är en vacker stad med trevliga människor jag flyttar till. Jag ser verkligen fram emot att komma dit och starta säsongen.

När Bergström lämnade Djurgården agerade dock Stockholmsklubben snabbt och ersatte mittbacken med Marcus Hansson från norska Tromsö.

Fakta

Namn: Emil Bergström.

Ålder: 22.

Längd: 187 centimeter.

Från: Nälsta.

Allsvenska matcher: 129.

Allsvenska mål: Sju.

Landskamper: Tre A-landskamper, fyra U21-kamper och tio U19-kamper.

Moderklubb: Spånga IS.

Klubbar: Brommapojkarna (2002-2007) Djurgården (2007-2016), Rubin Kazan (2016-).