Emil tänker bli USA-proffs

Trots att is och kyla kommit till Zinkensdamm fryser inte Emil Rosenek. "Det var snöstorm när jag debuterade i juniorlandslaget i Finland så det här är inte så farligt", säger han.
Trots att is och kyla kommit till Zinkensdamm fryser inte Emil Rosenek. "Det var snöstorm när jag debuterade i juniorlandslaget i Finland så det här är inte så farligt", säger han.
Han har knappast oddsen på sin sida. Men det spelar ingen roll. Emil Rosenek är fast besluten att uppfylla sin dröm och nå NFL.

– Det är allt jag satsar på. När jag sover, äter och tränar – allt är för att komma dit, säger 19-åringen.

Säsongen är över sedan länge och Stockholm Mean Machines naturgräs håller på att omvandlas till is på Zinkensdamm. Men det innebär inte att Emil Rosenek kan slå sig till ro. 19-åringen från Järfälla jobbar dag ut och dag in för att nå sina drömmars mål.

– Drömmen är att komma till NFL, att spela proffsfotboll i USA. Superbowl och de här stora matcherna man har sett på tv… det är målet, säger han och ler.

Redan förra året fick han ett smakprov på hur det är att bo på andra sidan Atlanten och ha som vardag att spela amerikansk fotboll. Emil studerade då ett år på high school i Austin, Texas och hann göra rejäla avtryck.

– Det var väldigt stort och en väldigt givande erfarenhet, säger han och fortsätter:

– Det gick väldigt bra. Jag var den första utbytesstudenten att komma med i A-laget på skolan.

Nu är planen att åka tillbaka till USA. Emil har blivit antagen att spela med ett lag på college i San Francisco, något som var ett efterlängtat besked.

– Det var jättehäftigt. Det har varit en dröm hur länge som helst. Ända sedan jag började med det här har jag krigat för den drömmen.

– Det är inte många som får göra det, det är jättefå som kommer till college och får spela.

Går allt som det ska reser han till Kalifornien i juni. Innan dess blir det spel med Mean Machines i superserien, den högsta ligan i Sverige. Nu under vinterhalvåret är fokuset inställt på rehabträning från en korsbandsskada och att bygga vidare i gymmet på en redan kraftig överkropp.

Med en över två meter lång och 148 kilo tung kroppshydda är Emil som gjord för att tackla ner sina motståndare.

– Jag skyddar den som kastar bollen och öppnar hål för de som springer. Jag gör grovjobbet så att de andra kan se bra ut på tv sen, skojar han.

Får du någonsin röra bollen?

– Nej, jag tror faktiskt att jag aldrig har fått röra bollen. Någon gång har jag väl lagt mig på den så att vi skulle få tillbaka den, men jag har aldrig sprungit med den.

Låter som en osjälvisk roll?

– Man måste vara osjälvisk om man ska ha den positionen för man får bara uppmärksamhet om man gör något dåligt. Gör man något bra så syns det inte. Men det är kul att göra det där grovjobbet och se andra lyckas. Man känner att man bidrar med någonting.

Emil skiner upp när han pratar om hur mycket han älskar sporten, och med hårt jobb är han övertygad om att han kommer få sin belöning.

– I USA är det väl en halv procents chans att man kommer vidare till proffsnivå. Men jag tror att jag kommer klara det.

– Jag har ju det genetiska så nu gäller det bara att lägga ner jobbet, då tror jag absolut att det är möjligt. Jag tänker att om jag jobbar tillräckligt hårt så kommer det att gå bra för mig.

Fakta

Tränar två pass om dagen

Namn: Emil Rosenek.

Ålder: 19.

Bor: Järfälla.

Position: Offensiv och defensiv tacklare.

Längd: 201 centimeter.

Vikt: 148 kilo.

Klubb: Stockholm Mean Machines. Har även spelat i Austin Bulldogs i Texas, USA. Nästa säsong blir det collegefotboll i San Francisco.

Tränar: ”När det är säsong blir tränar jag runt 14 gånger i veckan”.

Fakta

Svenskarna som tagit sig till NFL

Karl Hilmer Johnson, Akron Pros (APFA-ligan), 1920-1921, 21 matcher.

Curly Oden, Providence, 1925-1931, 13 matcher.

Stone Hallquist, Milwaukee, 1926, 8 matcher.

Chris Gartner, Cleveland Bulls, 1974, 11 matcher.

Ove Johansson, Philadelphia, 1977, 2 matcher.

Göran Lingmerth, Cleveland Browns, 1987 (ersättare under spelarstrejken).

Björn Nittmo, New York Giants, 1989, 6 matcher.

Ola Kimrin, Washington Redskins, 2004, 5 matcher.