En atletisk Saga

Cykling är en av grenarna i triathlon. I nya upplagan av SVT:s ”Atleterna” ingår ett minitriathlon, och Saga Sundberg såg till att få många mil i benen innan inspelningen i våras.
Cykling är en av grenarna i triathlon. I nya upplagan av SVT:s ”Atleterna” ingår ett minitriathlon, och Saga Sundberg såg till att få många mil i benen innan inspelningen i våras.
Saga Sundberg från Johanneshov är förmodligen Sveriges tuffaste skolkurator. Hon har tidigare varit med i ”Gladiatorerna” två gånger och nu ska 29-åringen kämpa i SVT:s tävlingsunderhållning ”Atleterna”.

Saga Sundberg beskriver sig själv som en person som älskar utmaningar och att testa gränser.

Bland mycket annat har den 29-åriga Johanneshovsbon klarat en svensk klassiker, spelat rugby i Nya Zeeland, sprungit långlopp i hård och bergig terräng, och provat på amerikansk fotboll.

Som om inte det var nog har Saga Sundberg gjort ”lumpen” som stridsvagnschef på pansarbataljonen i Boden. Hon muckade som sergeant.

– Efter muck blev jag ihop med föraren till min stridsvagn. När det tog slut fem år senare fick jag en relationskris och behövde rensa huvudet, så jag cyklade från Örnsköldsvik till norska kusten och tillbaka. Det blev 130 mil på tio dagar.

I Örnsköldsvik gick Saga socionomutbildningen. I dag jobbar hon som skolkurator för elever i årskurserna 1–6.

Saga Sundberg står nu inför en ny utmaning. Hon ska tävla i SVT:s dokusåpa ”Atleterna” som en av 16 utvalda deltagare.

– En orsak till att jag ställer upp är för att vara en modig förebild för eleverna.

”Atleterna” spelades in i våras.

– Det kändes som att leva i en bubbla. Jag hade roligt även om vi levde spartanskt, och det gällde att ha tålamod under de långa inspelningsdagarna.

I fjol var det premiärsäsong för ”Atleterna”. Årets upplaga är lite annorlunda med nya grenar som minitriathlon bestående av cykling, löpning och löpskytte.

– Det är synd att simtävlingen är borta. Jag har simmat mycket genom åren, säger Saga.

Det segrande paret får en prissumma på 250 000 kronor som ska skänkas till valfri idrottsklubb.

– Jag har valt min simklubb IFK Lidingö eftersom de välkomnar alla oavsett dagsform och ålder. Man presterar utifrån sina egna förutsättningar.

”Atleterna” är inte Saga Sundbergs tv-debut. Hon var med som utmanare i Gladiatorerna 2011 och 2012. Det första året blev hon knockad och åkte på en svår hjärnskakning. 2012 slutade hon trea.

Hösten 2015 blir händelserik för Saga Sundberg, inte bara för att hon syns i tv-rutan. I september springer Saga Lidingöloppets 30 kilometer där personliga rekordet är 2,41.

– Och i oktober gifter jag mig med min sambo Patrik.

Fakta

Gjorde lumpen som stridsvagnschef

Namn: Saga Sundberg.

Ålder: 29 år.

Bor: Med blivande maken Patrik i Johanneshov.

Yrke: Kurator för elever i årskurs 1–6.

Aktuell: Deltagare i SVT:s tävlingsunderhållning ”Atleterna”. Första avsnittet sänds 22/8.

Kuriosa: Gjorde ”lumpen” 2006 som chef på en stridsvagn på pansarbataljonen i Boden. Muckade som sergeant.