En dröm att möta idolen

Josef Saade var en av de lyckligt lottade som fick träffa en av Frankrikes genom tiderna bästa fotbollsspelare Lilian Thuram.
Josef Saade var en av de lyckligt lottade som fick träffa en av Frankrikes genom tiderna bästa fotbollsspelare Lilian Thuram.
Josef Saade var en av de lyckligt lottade fotbollsungdomarna som fick träffa ikonen Lilian Thuram under Sverigebesöket nyligen. Det pratades om Zidanes skallning i VM-finalen 2006 och om hur man kommer till rätta med rasistiska utspel.

Han är en av världens genom tiderna bästa högerbackar och blev kallad ”svarting” för första gången som 9-åring. Sedan dess arbetar den franske fotbollsikonen Lilian Thuram stenhårt mot rasism.

I onsdags mellanlandade han på Hallunda bibliotek för att prata om sin nya bok där han skriver om svarta personer som spelat tunga historiska roller och om sitt arbete mot rasism. På biblioteket mötte han ett stort gäng fotbollspelande ungdomar.

Frågor och applåder haglade över fransmannen som bland annat tog upp den omtalade situationen i spanska ligan nyligen där brasilianaren Dani Alves fick en banan inkastad mot sig, åt upp den och hyllades av en hel värld.

– Det som är viktigt är att varken domarna eller spelarna gjorde någonting. På fotbollsplanen finns en skenhelighet kring rasismen, man vill inte se den, sa Thuram.

Fenomenet är inte nytt, menar fransmannen. Bananer har även tidigare kastats till svarta spelare.

Vad gör man då för att komma till rätta med de rasistiska utspelen?

– Tar dem på allvar. Varje gång någon form av rasistisk handling äger rum på en fotbollsplan i dag så fortsätter spelet.”

Var det rätt av lagkamraten Zinedine Zidane att skalla italienaren Marco Matterazzi i VM-finalen 2006?

Här bollade Lilian Thuram över frågan till sin unga publik.

”Jag tror du tyckte det var rätt. Italienaren förolämpade ju Zidanes familj”, sa en av spelarna.

Då spände Thuram ögonen i honom.

– Tänk er att ni är barn och vill bli fotbollsspelare. Ni anstränger er, ni jobbar hårt, ni får representera landslaget och får till slut spela VM-final, det ni drömt om sedan ni var små. Då skallar lagets bästa spelare en motståndare och får rött kort… Tror ni verkligen jag tyckte att han gjorde rätt?

En av de lyckligt lottade ungdomarna på plats var Josef Saade.

– Det var så otroligt inspirerande att få träffa Thuram. Det jag kommer att ta med mig härifrån är att man inte ska bry sig när folk säger rasistiska saker. De som gör så är osäkra och vet inte hur de ska agera, säger Josef Saade.

Det positiva med fotbollen är att den svetsar samman människor, menar han.

– Man börjar spela fotboll med personer man inte känner, går hem till varandra, lär sig om deras kulturer och om vad de äter, man blir vänner. När man spelar fotboll glömmer man allt annat. Om alla spelade fotboll skulle det knappt finnas någon rasism, säger Josef Saade.