Min lokala hjälte

En enda spelare stannade i Bajen

– Många gick för att de ville spela i allsvenskan. Jag valde att stanna för att jag kan få mer speltid i ettan. För min egen personliga del var det nästan bra att vi åkte ur, säger 21-åriga Emelie Ek.

Visst brukar många spelare lämna en klubb som åker ur damallsvenskan. Men att alla utom en försvinner är ovanligt.

Fjolåret var turbulent med degradering av a-lag och talanglag samtidigt som ett helt elitungdomslag värvades till Tyresö FF. När dåvarande styrelsen pratade om att gå upp igen om tre till fem år fick man hård kritik. För defensivt, tyckte många.

– Det blev lite rabalder kring det där. Egentligen menade de nog att vi skulle upp så fort som möjligt men att det kan ta ett par år, säger Emelie Ek.

För tränaren Per Lagerström, även han ny för året, är allsvenskan ett givet mål. Steg ett är dock att bli topp sex i norrettan och därmed ta en plats i Superettan när seriesystemet görs om till 2013.

– Det är första delmålet. Sedan ska vi upp igen. Jag tog det här uppdraget för att ta upp Hammarby i allsvenskan, säger han.

Hittills har det sett bra ut för det nykomponerade laget. I futsal-SM kom man tvåa och i en inbjudningscup på Åland blev det guld efter finalseger mot AIK.

Tvivlarna tror ändå att truppen är i yngsta laget – 15 av 22 är födda på 1990-talet – för att mäta sig med ärrade damer i norrettan där alla lag har rustat för att ta en plats på övre halvan.

En som bidrar med viktig rutin bland alla ungdomar är Hanna Olsson, 25. Hon har återvänt till sin moderklubb efter ett par år på college i USA och några säsonger i Enskede IK.

– Jag började i Hammarby när jag var 5 år och stannade tills jag var 18. Det har varit lite av en dröm att komma tillbaka, säger Hanna.

Hon vet av egen erfarenhet hur det är att spela seniorfotboll som ung tjej. För drygt tio år sedan gjorde hon allsvensk debut för Hammarby, 14 år gammal.

– De unga vill väldigt mycket och tekniken har utvecklats och är på en högre nivå än när jag kom upp i a-laget. Men att spela i norrettan är inte samma sak som att spela i flickallsvenskan. Det gäller att få in rätta känslan på träningarna. Det måste smälla och vara tufft.

Hanna tycker att det mesta är sig likt i Hammarby sedan hon var i klubben senast – trots att laget ligger i ”fel” serie. Klickar man på länken ”tabell” på lagets hemsida dyker damallsvenskan upp. Det är bara det att Hammarby inte finns med. Kanske är eftersläpningen förståelig. Hammarby har alltid spelat i högsta serien och fjolårets degradering kom som en smärre chock, även om man har varit nära degradering några gånger tidigare.

Men nu är motståndarna inte längre landslagsstjärnor i Tyresö, Umeå och Malmö. I stället är det lag som Bollstanäs SK, Rågsveds IF och Gustafs GoIF som gäller.

Premiären den 14 april är föga glamorös – bortamatch mot Kvarnsvedens IK från Borlänges utkanter.

Fakta

Hammarby – laget som gick upp i rök

En enda spelare från Hammarbys damtrupp 2011 är kvar i årets lag. Tio gick till allsvenska klubbar, fem till konkurrenter i norrettan, fyra stack utomlands och en avslutade karriären.

I årets trupp är 21 av 22 spelare nya. En är amerikanska, två från allsvenska klubbar, fem från konkurrenter i norrettan, fem från division 2 och åtta från egna junior/ungdomslag.