ANNONS

En historisk krutgubbe

Vällingbybon Göran Bratt har skrivit friidrottshistoria. När han nyligen tävlade i 95-årsklassen i Veteran-SM i Huddinge slog han åldersrekordet. ”Det lär finnas en kille i spjut, men han ställde upp i 94-årsklassen. Det är lite kul att vara historisk”, säger Göran.
Vällingbybon Göran Bratt har skrivit friidrottshistoria. När han nyligen tävlade i 95-årsklassen i Veteran-SM i Huddinge slog han åldersrekordet. ”Det lär finnas en kille i spjut, men han ställde upp i 94-årsklassen. Det är lite kul att vara historisk”, säger Göran.
Göran Bratt i aktion i viktkastning på Veteran-SM.foto: privat
Göran Bratt i aktion i viktkastning på Veteran-SM.foto: privat
Han har cancermetastaser i bäckenet, en titanplatta i höften och bara ett och ett halvt fungerande ben. Det hindrar inte Göran Bratt från att tävla i friidrott. Nyligen blev 94-åringen äldste svensk någonsin i SM.
ANNONS

En rollator står parkerad utanför radhuset i Vällingby. 94-årige Göran Bratt öppnar på lätt krumma ben.

– Jag rör mig obehindrat hemma, men så fort jag går ut behöver jag stöd, säger Göran.

Han är canceropererad, prostatan, och har vilande metastaser i bäckenet, samt en titanplatta i höger höft efter en cykelolycka. Synen är nedsatt och hörseln dålig.

– Egentligen är jag en sådan där reservdelsmänniska i mångt och mycket, säger Göran och ler.

Det hindrar honom inte från att tävla i friidrott.

I Veteran-SM i Huddinge nyligen tog han tre guld och satte lika många mästerskapsrekord, i kula, diskus och viktkastning.

Resultaten är inte mycket att yvas över, drygt 6 meter i kula och närmare 11 meter i diskus. De gällande damrekorden i kula och diskus är på 18.17, respektive 64.54.

Dessutom var han ensam deltagare i klassen herrar 95 år och behövde bara hålla sig på benen –och i ringen – för att kamma hem gulden.

– Man får vara nöjd ändå. Balansen i min kropp är inte längre vad den en gång var. På något sätt påverkar metastaserna muskulaturen, så jag brukar säga att jag bara har ett och ett halvt ben, säger Göran.

ANNONS

För säkerhets skull utför han kasten i vikt och diskus stillastående.

– Det är klart att det påverkar resultatet, men under inga omständigheter vågar jag snurra runt. Ramlar jag så att jag går sönder på vänster sida, då kommer jag aldrig upp mer, säger Göran.

Idrotten har alltid varit en del av hans liv. Det blev 12 raka Vasalopp under 1960- och 70-talen, sedan drog han i gång grannarna hemma på Lövångersgatan i en rad aktiviteter.

I början var det mest friidrott på ängen nedanför bostadsrätts-föreningen, senare blev det orientering.

En av deltagarna var Olof Palme, som i mitten av 1970-talet bjöd in alla till Harpsund där det arrangerades en orienteringstävling.

Den dåvarande statsministern tävlade hellre än bra.

– En gång hade han sprungit 180 grader fel. Han hade med sig sin son Mårten och de kom i mål ganska sent. Jag kommer ihåg hur Mårten sprang bakom sin pappa och skällde på honom för att han hade missat.

Snart 95 år fyllda har Göran slutat med orienteringen. För att klara av friidrotten som den 63-årige stavhoppande sonen Björn Bratt lockade med honom till för sex år sedan tränar han på gym ett par gånger i veckan. Mestadels styrketräning och spinning.

– Man sitter på cykeln och trampar tills man blir tokig.

Det är svårt att tro att du är 94, vad är hemligheten?

– Bra gener. Och så har jag skött mig ganska ordentligt, tog inte min första sup förrän jag tagit studenten. Sen började jag röka i lumpen av ren tristess och fortsatte med det hela mitt yrkesverksamma liv, 1989 fick jag lite straff för det och genomgick en by pass operation. I samband med det slutade jag totalt. Och inte tänker jag börja igen heller, säger Göran Bratt.

Fakta

Har kört 12 lopp i Gustav Vasas spår

Namn: Göran Bratt.

Ålder: 94 år.

Bor: Vällingby.

Familj: Två söner, en dotter och nio barnbarn.

Klubb: Duvbo IK.

Idrottsmeriter: Har kört 12 Vasalopp.

Aktuell: Är den äldste svensk någonsin att tävla i SM i friidrott. Tog dessutom nyligen tre guld på veteran-SM i Huddinge.

Kuriosa: Skriver limerickar och tokiga skojverser som han har planer på att ge ut i bokform.

Fakta

Görans råd för att hålla kroppen frisk

Om man inte har ett handikapp så kan man i alla fall promenera. Anpassa motionen efter vad kroppen klarar av.

Gör morgongymnastik till en vana. Enklast är att starta redan i sängen. Veva med armarna, träna rygg och mage. Man behöver inte springa iväg till en massa ställen.

Var inte rädd för att tävla. Det är ett roligt sätt att träffa likasinnade gubbar och gummor.

Tänk på att vi människor rent fysiskt presterar sämre med ökande ålder, men att vi med träning kan bromsa den nedåtgående kurvan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.