En mödosam väg till debuten

På lördag följer Jonathan med till Lund för att heja fram mamma Camilla.
På lördag följer Jonathan med till Lund för att heja fram mamma Camilla.
Efter ett och ett halvt års stenhård diet och styrketräning är småbarnsmamman Camilla Halonen, 35, framme vid målet. Sitt livs första och förmodligen sista womans physique-tävling – en gren mellan bodybuilding och bodyfitness.

Hon har spelat fotboll på elitnivå i Hammarby, men när sonen Jonathan föddes för ett år och nio månader sedan bestämde sig Camilla Halonen för att lägga dobbarna på hyllan och satsa på styrketräning.

Eter ett och ett halvt års stenhård diet och styrketräning är 35-åringen framme vid målet – sitt livs första womans physique-tävling.

Tävlingsgrenen är ny i Sverige men har funnits länge i världen och ligger mellan bodybuilding och bodyfitness.

– Jag är inte tillräckligt stor för byggning, och bodyfitness är lite för mycket blingbling och höga klackar, säger Camilla.

Resan fram till nybörjartävlingen Decembercupen i Lund på lördag är den tuffaste hon gjort i sin idrottskarriär.

Som småbarnsmamma med skiftarbetande sambo har det varit en ständig utmaning att få till den dagliga morgonpromenaden, gymträningen sex dagar i veckan och specialmaten, som ska planeras, vägas och lagas, samtidigt som hon arbetat 85 procent.

Den senaste fyra månaderna har varit extra tuffa. Kaloriintaget har dragits ned till ett minimum för att tajta till kroppen och Camilla har levt på kolhydrater från grönsaker och proteinkällor som torsk och kyckling. 16 kilo har hon gått ned.

– Det ska bli jättekul att köra en tävling och se hur långt man kommer.

Camilla har alltid varit imponerad av de tjejer och killar som tävlar i styrka, av deras vältränade kroppar som är som snyggast före tävlingsformen.

– Jag är stolt över att ha genomfört detta utan att fuska, trots att jag varit matt och trött emellanåt.

Efter Decembercupen är det dock färdigtävlat för ett tag framöver.

– Det är för tufft under småbarnsåren, man vill finnas till hands och blir för sliten. Jag längtar efter vanlig vardag, familjemåltider och plockgodis, säger Camilla Halonen.

Fakta

Tävlingsdebut på lördag

Namn: Camilla Halonen.

Ålder: 35 år.

Längd: 168 centimeter.

Vikt: 56,6 kilo.

Familj: Sambon Alexander Fernlund och sonen Jonathan, 1 år och 9 månader.

Bor: Kvarnbergsplan.

Aktuell: I womans physique i Decembercupen i Lund på lördag.