ANNONS

Så hjälper Huddinge BK ensamkommande barn

Huddinge Baskets flickor gör armband till förmån för ensamkommande: Alia Daoud, Meroa Jemil, Naz Baker, Lea Säfström och Maja Rydberg.
Huddinge Baskets flickor gör armband till förmån för ensamkommande: Alia Daoud, Meroa Jemil, Naz Baker, Lea Säfström och Maja Rydberg.
Armbanden ska bäras av Huddinges coacher som ett statement mot rasism.
Armbanden ska bäras av Huddinges coacher som ett statement mot rasism.
Huddinge BK är en av 20 basketklubbar i Sverige som får pengar av Postkodlotteriet för att ta emot ensamkommande flyktingbarn i verksamheten.
– Jag blev så glad. Det började pumpa i mitt hjärta. Det känns snällt att hjälpa till, säger Sara Jilali, 12.
ANNONS

Spelarna i Huddinge baskets flickor 04-lag sitter på trägolvet i Östra grundskolans gymnastikhall i Skogås och trär små glaspärlor på nylontrådar.

Armbanden som det står Välkommen hit på ska säljas till förmån för flyktingar. Några av armbanden ska även bäras av ledarna i Huddinge basket som ett statement mot rasism.

– Det är härligt att vara delaktig i någonting positivt. Huddinge är mycket mångfald redan från början. Det blir inte så mycket rädslor att bekämpa då, säger Sandra Kåge Rytkö lagmamma i flickor -04 .

Armbanden sprakar i regnbågens alla färger.

– Som Pride. Det är också för alla, säger Dahlia, 11.

Huddinge BK är ett av 20 svenska basketlag som får pengar av svenska Postkodlotteriet för att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Vi tycker att det är naturligt att vi blev utvalda. Vi har jobbat mycket för integrationen och har väldigt många med invandrarbakgrund i föreningen. På 450 medlemmar har vi cirka 80 nationaliteter, säger lagpappan Anders Rydberg som även sitter i klubbens styrelse.

Huddinge BK har redan smygstartat och tagit emot ensamkommande flyktingbarn. Men hittills inte i någon organiserad form.

Ungdomar har på knackig engelska ringt och frågat om de kan komma och träna, någon har till och med dykt upp direkt i hallen: ”Can i play basketball?”.

ANNONS

Nu ska Huddinge BK och de andra klubbarna hämta barnen från flyktinganläggningarna och aktivera dem två tre gånger i veckan. Basketträningen är grunden, men det blir även andra slags sociala aktiviteter.

– Hoppas att det kommer någon. Det vore roligt att välkomna en till person till laget, säger Salma Mrabty, 12.

I flickor 04 finns redan en flicka som kom som flykting från Syrien för två år sedan.

– Hon var jätteledsen i början, folk i skolan sa dumma saker till henne. Men hon kände sig bättre när hon började i vårt lag. Hon kände kanske att hon kunde uttrycka sig på planen, säger Dahlia.

Dessutom är lagandan i basket stark, menar Salma Mrabty.

– Du kan inte springa själv med bollen som i fotboll, då har du direkt fem spelare på dig. Du måste passa. Man samarbetar och får vänner, säger hon.

Det vore roligt att välkomna en till person till laget

Salma Mrabty, 12

Tack vare lagkamraten från Syrien vet flickorna lite mer om hur det känns att komma som flykting till Sverige.

– Tänk om vi var i samma situation och var tvungna att fly till ett annat land och människorna där inte vill ha dit oss. De ser bara från sitt perspektiv. Vi är barn och vi ser längre fram än vad de gör fastän de är vuxna, säger Dahlia.

Fakta

Postkodlotteriet satsar 3 miljoner

”Välkommen hit” är svensk idrotts största projekt som syftar till att hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

20 basketföreningar får tillsammans 3 miljoner kronor av av Svenska Postkodlotteriet för att söka upp, bjuda in och välkomna ensamkommande flyktingbarn till sin verksamhet.

Projektet pågår fram till sommaren 2016.

Genom projektet vill svensk basket samla erfarenheter kring hur man på bästa sätt välkomnar nyanlända till sin verksamhet.

Fakta

Herrlaget spelar i Baskettan södra

Huddinge Basket har 450 medlemmar från seniorer och ned till knattebasket för 4–9-åringar.

Herrlaget spelar i Basketettan södra och damlaget spelar i division 2 Svealand norra.

Spontanbasket i form av Hang Out Fridays erbjuds varje fredag i Edboskolan klockan 20–23, samt i Vårbyhallen klockan 17–19.

Huddinge Basket är en del av en landsomfattande organisation som heter KFUK-KFUM. En annan KFUM-föreningar är Sundsvall Dragons som spelar i basketligan herr.