Med i tuffaste tävlingen i tuffaste sporten

Den nyinvigda hinderbanan på Värmdö bjuder på en del tuffa utmaningar men kommer inte riktigt upp i samma spektakulära nivå som banorna i Las Vegas och Cincinnati. Där ska Adam Egerblom och Anna Lee Markstedt O'Dwyer ställa upp i några av världens tuffaste tävlingar.
Den nyinvigda hinderbanan på Värmdö bjuder på en del tuffa utmaningar men kommer inte riktigt upp i samma spektakulära nivå som banorna i Las Vegas och Cincinnati. Där ska Adam Egerblom och Anna Lee Markstedt O'Dwyer ställa upp i några av världens tuffaste tävlingar.
Värmdös nyinvigda hinderbana i alla ära. Men snart blir det tuffare för Adam och Anna-Lee som via stötar, eld och vatten tar sig an världseliten i hinderbanelöpning.

– Det blir en häftig utmaning, säger Nackabon Adam Egerblom.

Att med ringar svinga sig genom lufteni en skog av dinglande trådar laddade med 10 000 volt samtidigt som man från sidan blir besprutad med vatten av en funktionär med en brandslang. Ja, så kan ett hinder se ut när Adam Egerblom och Anna-Lee Markstedt O’Dwyer den kommande månaden ställer upp i både VM i hinderbanelöpning och World’s Toughest Mudder, världens tuffaste tävling.

Sporten kallas internationellt för OCR, Obstacle Course Racing, och blir allt större i Sverige. Men riktigt så tufft som beskrivet ovan är det inte på Värmdö Boot Camp när Lokaltidningen Mitt i hänger med på en testomgång av den nya lokala hinderbanan som består av mer amatör- och barnvänliga hinder.

– Det är som en stor lekplats, säger Adam Egerblom, 41, och tillägger att rent generellt är sporten inte så krävande i och med att alla faktiskt kan hålla på.

– Men det är klart att det är krävande om man ska köra i 24 timmar och kriga om tider. Då blir det mer av en elitsatsning.

Vid hans sida står Anna-Lee Markstedt O’Dwyer, 38, som både är hans tränings- och landslagskompis. En tävling är normalt mellan fem och 15 kilometer lång och har uppemot 40 variationsrika hinder som bland annat kan innehålla brinnande höbalar, nät, lera, taggtråd, tunnlar, bildäck och höga klätterväggar. I Sverige – och hela Norden – är Tough Viking, på Djurgården, den mest extrema tävlingen.

– Folk som håller på med det här är ju inte främst intresserade av terränglöpning, då kan man köra Tjurruset eller Lidingöloppet i stället. De flesta av oss är ju ute efter just hinder och nu ser vi att det kommer fler såna tävlingar, säger Anna-Lee Markstedt O’Dwyer.

Adam och Anna-Lee har en tuff månad framför sig. I helgen reser de till USA för att ställa upp i VM i hinderbanelöpning i Cincinnati, Ohio där banan är 15 kilometer lång och har uppemot 75 hinder.

– Jag kom åtta förra året och det ska jag slå, säger Adam Egerblom.

Den 14 november väntar nästa tuffa utmaning: World’s Toughest Mudder i Las Vegas. Där ska de inom loppet av 24 timmar så många gånger som möjligt ta sig igenom en åtta kilometer lång bana innehållande runt 25 hinder. Hamnar de bland de bästa får de dessutom vara med i ytterligare en timme för en sista utslagning.

– World’s Toughest Mudder är det värsta som finns just nu, konstaterar Anna-Lee och påpekar att hinderbanelöpning inte är något för veklingar.

– Man är ju konstant sönder överallt också, fortsätter hon och visar upp blåsorna i händerna.

– Jag har inte varit utan blåmärken på kanske två år, haha.

Samtidigt vill inte Adam avskräcka folk från att prova på hinderlöpning och menar att man inte måste vara en extrem kicksökare för att vara med.

– Sporten har blivit bredare med unga, gamla, barn och jättemycket tjejer. Sporten är till för alla, säger han.

Fakta

"En stor lekplats för vuxna"

Namn: Adam Egerblom.

Ålder: 41.

Bor: Nacka.

Bästa med ultralöpning: ”Gemenskapen. När man tittar runt här är det ju som en stor lekplats för vuxna”.

Namn: Anna-Lee Markstedt O’Dwyer.

Ålder: 38.

Bor: Älvsjö.

Aktuella: Deltar i helgen i VM i hinderlöpning och om en månad ska de vara med i World’s Toughest Mudder.