En triathlon per dag – i en hel månad

Stefan Zetterström och Gisela Lindoff testar sina fysiska och mentala gränser.

I Italienska Lonato gjorde de 30 olympiska triathlon på lika många dagar – men det är bara en upptakt till tio Ironman på tio dagar.

Tänk dig att du varje morgon, dag efter dag, tvingar dig att simma 1,5 kilometer i 16-gradigt bassängvatten. Sedan cyklar du varv efter varv i fyra mil för att sedan avsluta med en mils löpning.

I kyla, värme, regn och blåst.

– Rent fysiskt finns det självklart jobbigare sträckor, men det här kostade på mentalt. Att dag sju veta att du har 23 dagar kvar, det är oerhört jobbigt, säger Stefan Zetterström.

Förhoppningen var att slå ett inofficiellt världsrekord – vilket Stefan och Gisela också gjorde på tiden 103 timmar och 34 minuter.

Gisela Lindoff är 26 år. Stefan Zetterström 52. Utmaningen i Lonato, inte långt från Gardasjön, var Tyresöparets upptakt inför de kommande två åren. 2014 har de siktet inställt på att springa ett maraton i månaden i 12 olika städer. Året därpå satsar de på en så kallad deca – tio Ironman under tio dagar – något som är betydligt tuffare än de dubbla Ironman de tidigare genomfört.

– I Lonato var det ett 40-tal personer som höll på med både deca och trippel deca. I mitt tycke är det det absolut tuffaste du kan ge dig på, fysiskt och mentalt, säger Stefan Zetterström.

För honom är det här med uthållighetstävlingar relativt nytt. Det var först i 40-årsåldern han började springa längre distanser och öva crawl i simhallen. Innan dess hade han mest hållit på med olika lagsporter.

– När jag var 40 år sprang jag för första gången i mitt liv åtta kilometer. Det var för att träna inför Vasaloppet. Jag hade väl lite av en 40-årskris, men så här i efterhand är det den bästa kris jag haft, säger han.

Som adjunkt på juridiska institutionen i Uppsala har Stefan sett att nötandet i simhallar och löpspår gett ringar på vattnet även i yrkeslivet. Där, under de långa timmarna, har texterna till snart ett tiotal läroböcker växt fram i huvudet.

– Både Gisela och jag har förstått att vi klarar så ohyggligt mycket mer än vi trodde. Men det balanserar hela tiden på gränsen till vansinne. Det har hänt att vi gett oss ut och sprungit en maraton, 30 varv runt huset, efter jobbet mitt i natten. Bara för att se om vi pallar, säger han.

Fakta

Tuffa tävlingar

I en olympisk triathlon ska de tävlande simma 1,5 km, cykla 4 mil och löpa 1 mil.

De som tävlar i Ironman simmar 3,86 kilometer, cyklar 18,02 kilometer och springer 42 195 meter (ett maraton).

I en dubbel Ironman fördubblas sträckorna och de tävlande håller på i 20–35 timmar.

En deca innebär att man gör 10 Ironman under tio dagar, alltså en Ironman per dag.

En trippel deca innebär 30 Ironman på 30 dagar.

Fakta

Båda har genomfört dubbla Ironman

Namn: Stefan Zetterström.

Ålder: 52 år.

Jobbar: Som universitetsadjunkt i juridik.

Tuffaste idrottsbragden: Dubbla Ironman vid fem tillfällen. Bästa tiden är 29 timmar.

Namn: Gisela Lindoff.

Ålder: 26 år.

Studerar: Webprogrammering.

Tuffaste idrottsbragden: Yngsta kvinnan i världen och den första från Sverige som genomfört en dubbel Ironman.