Enda egna spelaren gör sitt livs match

Lisa Klinga steget före i 1–1-matchen borta mot Kopparbergs/Göteborg. Nu väntar ännu tuffare motstånd för Tyresös högerback.
Lisa Klinga steget före i 1–1-matchen borta mot Kopparbergs/Göteborg. Nu väntar ännu tuffare motstånd för Tyresös högerback.
Från division 3 till final i Champions League på torsdag mot Wolfsburg. Lisa Klinga och hennes Tyresö FF är framme vid sina drömmars mål.

– Jag är så klart spänd, men framför allt känner jag glädje och hunger, säger den 23-åriga högerbacken som varit sensationellt bra under våren.

På torsdag smäller det på Estádio do Restolo i Lissabon. Då spelar Tyresö FF:s fotbollsdamer final i Champions League mot tyska Wolfsburg.

– Wolfsburg är regerande mästare. Vi är lite underdogs och det är bara positivt, säger den 23-åriga högerbacken Lisa Klinga.

Det är troligt att hon finns med i Tyresötränaren Tony Gustavssons startelva. Klinga har varit mycket bra under våren.

– Senast mot Kopparbergs/Göteborg var Lisa fantastiskt stark, säger Gustavsson. Hon går från klarhet till klarhet och har tagit de steg som behövs i utvecklingen.

Det som är extra speciellt med Klinga är att hon är den enda egna produkten i det stjärnspäckade Tyresö.

– Tyresö är min moderklubb och jag debuterade i damlaget när vi låg i division 3. Då kunde jag inte tro på resan vi gjort nu även om jag visste att klubben hade stora planer.

Hon har inte varit med riktigt hela vägen till Champions League-finalen. När svenska och utländska landslagsspelare värvades till Tyresö fick Lisa Klinga inte så mycket speltid. 2011 lånades hon ut till Linköping för att få mer speltid. Sedan blev det Tyresö igen innan en ny utflykt 2013, nu till Piteå.

– Det var nyttigt för mig att flytta till Piteå där jag var ordinarie. Att jag fick spela så mycket har jag igen nu.

I en av matcherna med Piteå ställdes Lisa Klinga mot Tyresö FF. Huvuduppgiften var att få stopp på en viss Marta, och det klarade Klinga mycket bra.

– Det var en speciell match för mig. Jag kan ju tipsa Wolfsburgs försvarare om att man inte får stå och sova när Marta kommer farande, för då är det kört.

Lisa Klinga har inget negativt att säga om att konkurrensen om platserna i Tyresö FF blev hårdare och hårdare.

– Miljön var ju fantastisk och jag fick många bra erfarenheter av att träna med så skickliga spelare.

Finalen mot Wolfsburg blir sista matchen med gänget för flera Tyresöspelare. Det är definitivt klart att de amerikanska spelarna lämnar laget efter finalen. Marta och spanska stjärnan Veronica ”Vero” Boquete lämnar också TFF inom kort, men exakt när är inte fastställt.

I värsta fall kan det bli så att det skuldtyngda damlaget läggs ner. Lisa Klinga kan inte säga så mycket om framtiden.

– Jag har inte hört något nytt och har inga kommentarer.

Hemmapubliken runt Tyresövallen kommer i alla fall att få se sina favoriter minst en gång till. På söndag klockan 16 är det allsvensk match mot FC Rosengård.

– Det blir ett perfekt tillfälle att avtacka spelarna som lämnar oss, säger tränaren Tony Gustavsson. Jag hoppas att det kommer extra mycket folk till matchen.

Fakta

65 allsvenska matcher i tre klubbar

Namn: Lisa Klinga.

Ålder: 23 år.

Bor: Tyresö.

Aktuell: Ytterback och enda egna produkten i Tyresö FF:s damlag som på torsdag på Estádio do Restelo i Lissabon spelar final i Champions League mot tyska Wolfsburg som är regerande mästare.

Bakgrund: Moderklubb Tyresö FF. Har spelat totalt 65 allsvenska matcher med Tyresö FF, Linköping och Piteå.