ANNONS

Ensam tjej bland brassebrottarna

Brasiliansk jiu-jitsu växer snabbt i Sverige. Soufiane Ghordo, som här sparrar mot Quena Soruco, tror att den ökande populariteten beror på Ultimate fighting-galorna. ”BJJ är grunden”, säger han.
Brasiliansk jiu-jitsu växer snabbt i Sverige. Soufiane Ghordo, som här sparrar mot Quena Soruco, tror att den ökande populariteten beror på Ultimate fighting-galorna. ”BJJ är grunden”, säger han.
Hilti Rinkeby har 50 aktiva mellan 16 och 30 år.
Hilti Rinkeby har 50 aktiva mellan 16 och 30 år.
Quena Soruco är ensam kvinna i Hilti Rinkeby. Nu uppmanar hon fler kvinnor att våga prova brasiliansk jiu-jitsu.

– Det låter väldigt klyschigt, men det lyfter ens självförtroende otroligt mycket, säger hon.
ANNONS

Brasiliansk jiu-jitsu, BJJ, har vuxit snabbt i Sverige, från ett par klubbar för tio år sedan till 84 i dag. Men kvinnorna är underrepresenterade. Av totalt 2 517 aktiva är bara 457 kvinnor.

En av dem är Quena Soruco i klubben Hilti Rinkeby, som har sin hemvist i Husby.

När Lokaltidningen Mitt i besöker träningslokalen i ungdomshuset Reactor har hon just sparrat mot manlige klubbkamraten Soufiane Ghordo, SM-bronsmedaljör i år i submission wrestling, som en variant av BJJ fast utan dräkt.

– Det var jättebra träning i dag, säger hon och ler brett.

Quena Soruco är van vid att gå mot killar. Hon har försökt få med sig tjejkompisar till Hilti Rinkeby men inte lyckats.

– Många tycker att det är jobbigt att det bara är killar. Det tyckte jag också, först. Sedan tänkte jag skit samma, det får väl vara bara killar då.

Hon var ute efter en självförsvarssport och provade först kickboxning.

– Men jag gillade inte att bli slagen i huvudet.

Brasiliansk jiu-jitsu passade perfekt – en kampsport utan slag.

ANNONS

Quena Soruco gillar den fysiska utmaningen såväl som den mentala.

– Du kan inte göra saker utan att tänka efter. Det är väldigt taktiskt. Du väntar på att din motståndare ska göra något, så att du kan kontra.

För att locka fler tjejer har Hilti Rinkeby planer på att dra i gång särskilda tjejgrupper, med kvinnliga instruktörer. Men klubben välkomnar även killar.

– Vi vill växa och ge ungdomar en vettig sysselsättning. Många slutar med idrott när de är 16–17 år. De behöver något att ersätta den med i stället för att hålla på med en massa strunt, säger Herish Sadi, en av tränarna.

I grunden är BJJ en självförsvarssport som handlar mycket om kamp på marken. Man får sin motståndare att ge upp genom att klappa i golvet.

– Grundtanken är att en smal och liten tjej eller kille ska kunna få en större motståndare att ge upp enbart med teknik. Det bygger upp en människas självkänsla väldigt mycket, säger Herish Sadi.

Quena Soruco håller med.

– Som tjej kanske man inte känner sig så himla stark. Men om en situation skulle uppkomma i dag vet jag exakt vad jag ska göra för att skydda mig själv.