Enskede IK är årets barn- och ungdomsförening i Sverige

Syreröd, Enskede IK
"Grymt kul!" säger Christian Nyreröd, som var med och arbetade fram "Enskedemodellen", när han precis har fått beskedet att Enskede IK har utsetts till årets barn- och ungdomsförening av Svenska fotbollsförbundet.
2014 bytte Enskede IK spår och införde ”Enskedemodellen” för att motverka resultathetsen i ungdomsfotbollen. Nyligen utsågs klubben till årets barn-och ungdomsförening av Stockholms Fotbollsförbund, och på tisdagen fick man samma utmärkelse på riksnivå av Svenska fotbollsförbundet.

– Grymt kul! säger Christian Nyreröd, styrelseledamot och en av dem som var med och arbetade fram Enskedemodellen som alltså infördes i Enskede IK för två år sedan.

Modellen innebär bland annat senare selektering, det vill säga att man skapar förstalag först när spelarna fyller 15 år (flickor) och 16 (pojkar), och att man arbetar aktivt för at så många som möjligt ska spela så länge som möjligt.

Enskede IK vann Svenska Fotbollsförbundets utmärkelse i hård konkurrens med föreningar från ytterligare tolv fotbollsdistrikt i Sverige. Förbundet förklarar att man ”vill vi lyfta fram en stor förening som i storstadsmiljö har utvecklat en syn på människor, fotboll, lärande och utveckling som ligger helt i linje med forskning och beprövad erfarenhet, och kan verka som ett föredöme för andra föreningar.”

Så här lyder själva motiveringen: ”Enskede IK bedriver en verksamhet som ligger helt i linje med Fotbollens Spela, Lek och Lär – svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning, och Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan.”

Fotbollsförbundet lyfter fram att Enskede IK:s spelarutbildning bygger på att man jobbar långsiktigt med varje åldersgrupp och att varje enskild spelare, oavsett förmåga, ska få chansen att utveckla sina färdigheter både individuellt och som lagspelare. Alla som vill vara med får vara med och ska ges bästa förutsättningar att utvecklas i sin egen takt.

Det uppmärksammas också att Enskede IK ”har ett inkluderande synsätt på barn och ungdomar, och jobbar efter att så många som möjligt ska vara med så länge som möjligt.” Dessutom har klubben skapat en social fond för att kunna hjälpa enskilda medlemmar ekonomiskt som inte skulle ha möjlighet att delta i deras respektive lags aktiviteter (cuper, träningsläger med mera) eller köpa det material laget beslutat att använda sig av.

Enskede IK är en av Stockholms största föreningar med cirka 2 400 medlemmar, 400 ledare, 90 träningsgrupper (ökar på tjejsidan) plus ca 350 spelare i knatteverksamheten.