Erkan stal showen – hyllas av Zlatan

Erkan Zengin och Zlatan
Erkan Zengin överglänste Zlatan Ibrahimovic genom att göra kvitteringsmålet mot Österrike. Efteråt hyllades Erkan av sin lagkapten.
Z-kedjan: Zlatan Ibrahimovic, Jimmy Durmaz och Erkan Zengin.
Z-kedjan: Zlatan Ibrahimovic, Jimmy Durmaz och Erkan Zengin.
Succémannen mot Öster­rike Erkan Zengin från Fittja ser inte några alternativ om han återvänder till Sverige.

– Det är bara Hammarby jag kan tänka mig att spela för, säger han.

Det var inte ens meningen att Erkan Zengin, 29, skulle få spela den viktiga bortamatchen mot Österrike i EM-kvalet. Det var tydligt under uppladdningen att Erik Hamrén satsade på Nabil Bahoui i anfallet.

Men så skadade sig AIK-spelaren från Bredäng och det blev Erkan Zengin som fick chansen att göra sin första tävlingsmatch från start för landslaget. Och som han tog tillvara på möjligheten. Erkan stänkte in kvitteringen efter en nickpassning av Zlatan Ibrahimovic och ordnade en viktig poäng. Han var dessutom nära att avgöra matchen med en rungande ribbträff.

Efter matchen hyllades Erkan Zengin av Zlatan Ibrahimovic.

– Det är fantastiskt skönt att vara med i landslaget. Det nya spelsystemet med 4-3-3 där vi är bredare på mittfältet passar mig bra. Vi har ett sådant spelsystem i klubblaget, sade Erkan på samlingen i Sverige i förra veckan inför mötena mot Estland och Österrike.

Det är fem år sedan Erkan lämnade Hammarby, som han spelat i sedan han var pojke, för att bli proffs i Turkiet. Erkan som växte upp i Fittja har turkisk bakgrund så han hade inga större problem att anpassa sig.

Nu är han etablerad både i sitt klubblag Eskisehirspor och i landet. Det fungerar faktiskt så bra att Erkan inte ens vet om han flyttar tillbaka till Sverige efter karriären.

– Jag är gift och har barn nu och familjen trivs jättebra i Turkiet. Som det ser ut nu stannar jag i klubben. Jag har precis skrivit på för fyra år till, säger han.

Men om han flyttar tillbaka till Sverige – med betoning på om – är det en enda klubb som gäller.

– Det är bara Hammarby jag kan tänka mig att spela för. Jag spelade där i tolv år, säger han.

Under träningslägret i Sverige före avresan till Österrike besökte han också sina gamla hemtrakter i Fittja.

– Jag åker fram och tillbaka under landslagssamlingarna varje dag och hälsar på familjen och polarna. Den första tiden i Turkiet hade jag ofta hemlängtan men nu efter fem år i landet är det inte samma längtan längre.

Erkan planerar att spela fotboll tills han är 35 år.

– Jag kan tänka mig att bli coach efter karriären men först ska jag spela i sex år till. Jag spelar i den bästa klubben. Allt är liksom större i Turkiet. Klubben tar bra hand om en, det är mer folk runt omkring och fansen är fantastiska. Vi får väl se vad som händer i framtiden, säger den nyblivne EM-kvalhjälten.

Fakta

Började karriären i Norsborgs IF

Namn: Erkan Zengin.

Född: Den 5 augusti 1985.

Bakgrund: Uppvuxen i Fittja.

Karriär: Började som 6-åring i Norsborgs IF och gick som 9-åring till Hammarby. 2004 kom han med i A-laget. Han spelade för Hammarby till 2009 då han blev proffs i Besiktas. Säsongen efter gick han till ligakonkurrenten Eskisehirspor där han fortfarande spelar.

Aktuell: EM-kvalhjälte med ett mål mot Österrike.