Erling åker i fädrens spår för 40:e gången

Långsjön, Segeltorp. Vasaloppsveteranen Erling Bäckström tränar inför sitt fyrtionde Vasalopp.
Långsjön, Segeltorp. Vasaloppsveteranen Erling Bäckström tränar inför sitt fyrtionde Vasalopp.
Han var kompis med Mora-Nisse och har kört mot Sixten Jernberg. Om drygt en månad gör Erling Bäckström sin 40:e Vasaloppsstart. Och tänker plocka placeringar vid vätskekontrollerna.

Erling Bäckström står hemma i lägenheten i Långsjöbos seniorboende och skrapar med en stålsickel bort överflödig glidvalla från sina skidor.

– Det räcker med det lilla som blir kvar i porerna, säger han och drar prövande handflatan över det glatta ytskiktet.

79-åringen är en riktig skid­entusiast och laddar som bäst för sitt fyrtionde Vasalopp. Om man inkluderar Öppet spår, som går i början av Vasaloppsveckan, så har Erling Bäckström avverkat de nio milen mellan Sälen och Mora 50 gånger.

– Jag har sån jävla energi, skrattar han. Det är astman som sätter stopp ibland, annars känner jag mig pigg.

Sitt livs lopp gjorde han 1979 när Orsaåkaren Ola Hassis vann.

– Jag stod i tredje led. I Evertsberg såg jag ryggen på toppgänget och tänkte, om jag en gång ska åka upp och leda Vasaloppet så är det nu. Men just då drog de på.

Erling Bäckström åkte i mål på 4.38, en tid som hade räckt till seger 1991, och slutade på 224:e plats. Anekdoterna är många och ögonen glittrar när han minns möten med Vasaloppsprofiler som Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, Sixten Jernberg och Janne Stefansson.

Erling Bäckström åkte sitt första Vasalopp 1962. Eller om det var något år tidigare. 1962 års lopp är ett av de klassiska med såväl Assar Rönnlund som Sixten Jernberg och Janne Stefansson på startlinjen. Den fyrfaldige OS-guldmedaljören Sixten Jernberg hade kört Limaloppet på lördagen och vunnit i stenhård konkurrens, dagen efter ställde han upp i Vasaloppet.

– Jag tror inte att han vågade lägga sig och sova emellan, skrattar Erling Bäckström.

– Sixten drog hela vägen till Mora – i åtta mil och 900 meter. Då sa Janne Stefansson: ”Tycker du att jag ska gå upp och dra nu?” Jernberg svarade: ”Det enda du kan dra, är dra åt helvete”. Stefansson vann, skrattar Erling Bäckström.

Han öppnar altandörren, tar ett par kliv och är ute på Långsjön.

Tio mil i veckan brukar det bli.

I årets Vasalopp siktar han på en tid kring åtta timmar.

Numer startar han rätt långt bak, men han har ett knep för att avancera i fältet. Vid vätskekontrollerna med blåbärssoppa som sträcker sig över 30–40 meter väljer han alltid kontrollen längst bort.

– Jag har ofta missat soppan, men istället kört förbi massor av åkare, skrattar Erling Bäckström.

Fakta

Fem tips till Vasaloppsnovisen

Skippa billiga paketerbjudanden. Rätt utrustning, framför allt bra skidor med korrekt spann är avgörande för både fäste och glid.

Se till att ha längden i kroppen. Åk sju–åtta mil åtminstone en gång månaden innan loppet, annars säger huvudet ifrån.

Ät rätt. Dra gärna ned på mat­intaget något veckorna innan. Varje onödigt hekto känns som tio kilo i uppförsbackarna. Ät ordentligt dagen innan.

Träna i kuperad terräng, annars blir mördarbackarna väl tuffa. Ursvik har fina spår.

Ta hjälp av ett proffs med att valla skidorna.

källa: erling bäckström