Esra Kisa älskar att ta plats

18-åriga Esra Kisa bryter mot normen i Botkyrka och dömer fotboll. ”Enligt vissa ramar ska tjejer hålla på med dans eller något, men min mamma är taggad och har stöttat mig”.
18-åriga Esra Kisa bryter mot normen i Botkyrka och dömer fotboll. ”Enligt vissa ramar ska tjejer hålla på med dans eller något, men min mamma är taggad och har stöttat mig”.
Esra Kisa tror att hon är född till att vara domare.
Esra Kisa tror att hon är född till att vara domare.
Esra Kisa vägrar att följa normen i mångkulturella Norsborg och syssla med dans eller något annat kvinnligt. Hon är en av 29 kvinnliga fotbollsdomare i Stockholm. Den enda i Botkyrka.

Hon dömde sin första fotbollsmatch innan hon hade fyllt 15, och blev frälst. En inte särskilt duktig fotbollsspelare som tröttnat på att sitta på bänken stod plötsligt i centrum för allas uppmärksamhet.

– När man är så liten och alla lyssnar på en, när man gick till centrum och många pekade: ”Där är hon, domaren”. Det var stort.

Esra Kisa ler brett i soffan hemma i Norsborg.

– När jag dömer en match och känner att det är jag som håller i trådarna. Att spelarna, tränarna och publiken måste lyssna på mig. När jag tar ett beslut och det märks direkt. Jag vet inte om det handlar om att man vill ha makt, men jag tror att jag är född till att vara domare. Målet är Fifa och jag tror att jag kommer att hamna där med tiden.

I början fick hon mest matcher på hemmaplan, sedan fick hon åka allt längre bort.

– Jag kände att nu är jag på väg någonstans. Det kan låta löjligt, men i den åldern, det kändes väldigt stort.

Hon glömmer aldrig den första seniormatchen, damer division 4, åtta på kvällen.

– Jag var 16 och det kom världens damer mellan 20 och 30 år. Matchen var i Boo, där jag aldrig varit. Men det gick bra.

Stockholms Fotbollförbund hade en observatör på plats. Esra blev godkänd för nivån, och fick ett omdöme på tre-fyra sidor med förslag till förbättringar.

Steget från junior- till seniorfotboll är gigantiskt, menar hon.

Det är mer positionering, löpvägar, man ska vara domarsmart och kunna läsa spelet. Veta hur man singlar slant, hur det ser ut på sidlinjen, att coachen får stå och resten sitter.

Hon har fortfarande inte prickat av alla punkter.

Men när hon nyligen träffade observatören i samband med en provmatch till damer division 1 sa han: ”Esra, om jag jämför dig i dag med det jag såg då, den utvecklingen görs på tio år”.

– Och jag har gjort det på två-tre år. Det är bra.

I onsdags gick hon sin fjärde provmatch för damettan. Hon har även börjat döma herrmatcher på lägre nivå för att bli snabbare med sina beslut.

– De tror att jag är assisterande till en början, sedan blir de som frågetecken. Jag förstår ju dem. En liten tjej, inte ens 19.

Och söt dessutom?

– Jag sminkar mig aldrig till match. Du blir så svettig så att du ser ut som en zombie efteråt. Man kan inte riskera att vara attraktiv för herrspelare. Uppsatt hår är jättebra.

En sak gör hon aldrig avkall på. Sina långa rosalackade naglar.

– De är viktiga för mig – och jätte­användbara. Efter en match när spelarna är irriterade brukar de klämma väldigt hårt för att ”tacka”. Då kan jag klämma jag också.

I oktober får hon veta om hon blir godkänd division 1-domare. Nu hoppas hon komma in på juristlinjen.

– Jag vill bli Fifa-domare. Men om jag bryter benet, då ska jag jobba med något som jag tycker om. Eftersom jag är lite bossig och rätt är rätt och fel är fel, så är rättsväsendet det rätta för mig.

Målet är Fifa och jag tror att jag kommer att hamna därEsra Kisa, fotbollsdomare

Fakta

Gillar att kolla på Konyaspor

Namn: Esra Kisa.

Ålder: 18 år.

Bor: Norsborg, uppvuxen i Tumba.

Sysselsättning: Har sökt till juristlinjen.

Aktuell: Fotbollsdomare som går provmatcher för division 1 damer.

Tränar: Löpning tre till sju gånger i veckan beroende på matchschema.

Gillar: Albylaget Konyaspor.

Fakta

250 kvinnliga domare i Sverige

Det finns 4 094 seniorfotbollsdomare i Sverige, 243 är kvinnor.

Stockholm har 29 kvinnliga seniordomare, den som nått längst dömer damallsvenskan.

Alla domare genomgår årligen ett löptest för att bli godkända. Ett sprinttest på 6 gånger 40 meter samt ett intervalltest på 10 gånger 400 meter ska avverkas på en viss tid.

Domare i herrallsvenskan tjänar 7 500 kronor per match, damallsvenskan ger 1 950 kronor per match.