Ett år efter katastrofen – Robin Trygg åter i Himalaya

Robin Trygg genomförde sin första expedition till Mount Everest 2011. Då var han ganska stressad inför äventyret. Nu är han väl förberedd och känner sig redo och lugn.
Robin Trygg genomförde sin första expedition till Mount Everest 2011. Då var han ganska stressad inför äventyret. Nu är han väl förberedd och känner sig redo och lugn.
För ett år sedan hamnade Robin Trygg från Sickla mitt i jordbävningskatastrofen i Himalaya, som kostade nästan 9 000 människor livet. Nu åker han tillbaka för att återuppta den avbrutna expeditionen.

Den 29-årige Stockholmaren, en gång yngste svensk på Mount Everest, har fått nya värderingar och prioriteringar, men målet är detsamma – att bestiga två av världens 8 000-metersberg, Cho Oyu och Mount Everest, under en och samma expedition.

– Det som hände för ett år sedan kommer jag att ha med mig för resten av mitt liv. Jag var lyckosam att klara mig oskadd och hade möjligheten att hjälpa till på plats med det lilla jag kunde, men det finns mycket kvar att göra. Jag gör det nu genom att återvända dit igen, säger Robin Trygg.

En del av klätterutrustningen skickades till Kathmandu redan i mars. Robin Trygg själv reser till Nepal på tisdag, den 12 april, för att bestiga Cho Oyu, världens sjätte högsta berg med 8 201 meter, och Mount Everest, världens högsta berg med 8 850 meter. Båda bergen bestigs från Tibet.

Lyckas Robin Trygg så blir han förste svensk att ha bestigit Mount Everest från både syd- och nord-sidan, och efter Göran Kropp den andre svensken någonsin att ha stått på Everest två gånger.

Totalt beräknas expeditionen ta 60–70 dagar. På http://www.robintrygg.com/blogg eller via facebooksidan Trygga Äventyr går det att följa äventyret.