Ett galet ideellt arbete

Väsby OK:s medlemmar jobbar hårt inför årets 25-manna i i Täby och Vallentuna.
Väsby OK:s medlemmar jobbar hårt inför årets 25-manna i i Täby och Vallentuna.
10 000 kartor ska plastas in.
10 000 kartor ska plastas in.
Inför megatävlingen 25-manna - där världens bästa orienteringsklubb koras – har de arrangerande klubbarna lagt ner hundratals timmar av ideellt arbete.

För Väsby OK:s medlemmar är första insats att plasta in tio tusen orienteringskartor under fem kvällar i en källarlokal.

25-manna har för andra gången på fem år förlagts till Vallentuna kommun. Fyra klubbar: Täby OK, Järfälla OK, Vallentuna-Össeby OL och Väsby OK, delar på arrangörsskapet. Det krävs för att den 10 oktober kunna välkomna runt 11 000 personer till Lövsättra i södra Vallentuna, strax norr om Ullnasjön.

Det sägs att stora orienteringstävlingar är bland det mest ideella vi kan företa oss i idrotts-Sverige. O-ringen är störst och pågår en hel vecka. Men 25-manna, som arrangeras i Storstockholm varje år, samlar cirka 380 lag med 25 löpare i varje. På en dag.

Alltså 9 500 aktiva som ska äta, fika, duscha, bajsa och framförallt få rätt karta i handen när de springer ut i skogen.

Förra veckan hämtade Leif Wallenbro 10 000 orienteringskartor, storlek A3, från tryckeriet i Västerås. Kartorna är resultatet av förarbetet som banläggarna Peter Nordström, Täby OK och Per Carlberg, Vallentuna-Össeby OL, påbörjade i februari men rekade för redan 2014.

I en ogästvänlig källarlokal under ombyggnad, för ändamålet ändå acceptabel, arbetar Leif Wallenbro och fem andra Väsby OK-medlemmar. Deras långbord står i mitten och utefter väggarna bord med 25 stora travar OL-kartor. Enligt en given mall sorteras kartorna och när en bunt är klar väntar inplastning av varje karta.

– Vänd på den, säger Leif Wallenbro till Lukas Olsson som – distraherad av en frågvis reporter – skjuter in en karta från fel håll i fickan.

Leif gör detta ideella arbete för sjunde gången. En gång har det blivit ett sorteringsfel som innebar att ett 25-manna-lag inte kunde ta sig i mål på rätt sätt.

– Fruktansvärt genant. Det var bara att erkänna att vi gjort fel och laget fick tillbaka startavgiften. Sånt ska inte hända.

Fokuserade, ändå nära till skratt, sitter Ingrid Jarlebring, Margareta Hagstedt, Nils Eriksson och Lukas Olsson med sina buntar med kartor och plastfickor. Utmed långväggen rockar Hasse Jonsson fram och tillbaka mellan travarna och har snart en ny bunt med 25 kartor.

– Förr var det här jobbet mycket värre, säger Wallenbro. Jag gissar att vi under de 18 åren fått ner arbetstiden med cirka 200 timmar.

Kvällens arbetslag är ändå bara det första av fem. Innan allt är sorterat, plastat och klart ska Väsby OK köra ytterligare fyra 3-timmarspass i källaren.

– Är vi sex sju personer varje kväll ska det vara klart på fem kvällar. Sen måste vi dubbelkolla alla buntar innan vi kvällen före tävlingen bygger upp kartväggen i Lövsättra och hänger upp samtliga lags kartbuntar.

– Ja, precis så som man själv vill ha det när man kommer för att tävla, säger Leif Wallenbro och minns Väsby OK:s enda seger i 25-manna, daterad 1980.

Utöver allt förberedelsearbete så berättar Marianne Carlberg, en av två tävlingsledare, att inte mindre än 400 personer kommer att arbeta som funktionärer bara under själva tävlingsdagen.

Fakta

Klubbarnas ansvarsområden

Järfälla OK: Arenauppbyggnad, logistik. Trafik och parkering.

Vallentuna-Össeby OL: Administration, logi och resultatrapportering.

Täby OK: Marknadsföring, sponsring och deltagarservice.

Väsby OK: Kartor, kartväggen, servering och tävlingsteknik.

25-manna: Budkavlen avgörs lördagen den 10 oktober och dagen efter arrangerar de fyra klubbarna gemensamt en individuell tävling i samma område dit omkring 1 500 orienterare väntas.

Regerande mästare: I fjol vann IFK Lidingö före Södertälje-Nykvarn.