Min lokala hjälte

Ett grönvitt hjärta nu i grönvit tröja

Under tonåren skrek han sig hes på Söderstadion. På måndag möts Christophe Lallet av jublet från norra – som spelare.

– Jag kommer att stå med halvstånd i spelargången, säger han och skrattar.

En lång försäsong närmar sig sitt slut. På måndag är det allvar. Några spända strama miner syns dock inte på Hammarbys träning dryga veckan före premiären. I stället är det mungiporna upp. Gladast av alla är Christophe Lallet.

– När det blev klart med Hammarby … jag har aldrig varit så lycklig i hela mitt liv. Det var några härliga dygn, och jag njuter fortfarande, säger den 25-årige offensive mittfältaren.

Han var på väg till Hammarby redan förra sommaren, men Degerfors hade chans på kvalplats till allsvenskan och vägrade släppa honom.

– Jag bad dem på mina bara knän att lyssna på Hammarby, men samtidigt förstod jag dem.

Efter säsongen var läget ett annat och i november blev Christophes dröm sann.

– Jag hade några andra anbud, men jag gjorde klart att Hammarby var nummer ett för mig.

Christophe spelade fyra säsonger i Degerfors. För varje år blev det fler och fler mål och assist.

– Det är en perfekt plats att få blomma ut på. Lätt att hitta ­harmoni samtidigt som det finns entusiastiska fans, fast i mindre skala än här förstås.

I Hammarby är allt större, mer organiserat, mer professionellt, enligt Christophe. Pressen utifrån är hårdare, trots att det är lättare att vara anonym än i Degerfors.

– Där fick man skriva autografer eller snacka med en gammal gubbe på Ica när man bara skulle ner och köpa snus. Hemma i Kransen är det bara några enstaka som hejar. Men jag vill ha kontakt med fansen och försöker finnas mycket på sociala medier för dem som vill bolla tankar.

Stora delar av truppen fick gå efter den förra mindre lyckosamma säsongen. Christophe är ett av hittills sju nyförvärv utifrån, plus att några unga spelare har lyfts upp i a-truppen från de egna leden.

– För mig är ju alla nya, men visst, som lag krävs det att vi jobbar stenhårt med att hitta varandra och hitta spelet som Gregg vill att vi ska hitta.

Även klubbens huvudtränare Gregg Berhalter, som hämtats i USA, är ny för säsongen. Christophe beskriver honom som ”disciplinerad och organiserad”.

– Han är väldigt säker på hur han vill ha det, och det är tryggt för oss spelare. Hittills känns det bra. Vi får se hur han hanterar press, om vi skulle torska två raka i början.

Det är inget scenario Christophe tror på, men han räknar inte heller med att Hammarby ska rycka ifrån övriga lag.

– Superettan blir nog otroligt jämn, som vanligt. Som halvfransman skulle jag vilja jämföra med cykling. Vi ska vara med i första klungan efter drygt halva serien. Sedan är det bara att ge allt och spurta.

Att få en bra start är viktigt, särskilt för en klubb som Hammarby med tung inre och yttre press på sig. Ändå är Christophe inte nervös inför premiären hemma mot Halmstad.

– Inte nervös, men det pirrar i kroppen. Det är något jag har sett fram emot i hela mitt liv nästan. När jag står där i spelargången – jag kommer att vara så taggad.

Christophe Lallet under en träning med sina nya lagkamrater. Ett par av dem har han spelat med tidigare, i Hammarbys juniorlag innan han stack till Frankrike som 17-åring. ”Men jag har följt Hammarby så det känns som om jag kände nästan alla innan”, säger han.

Fakta

Spelade i Frankrike

Namn: Christophe Lallet.

Ålder: 25 år.

Bor: Midsommarkransen.

Klubbar i karriären: Tullinge Triangelpojkarna, Helenelunds IK, Brommapojkarna, Hammarby, S:t Etienne (Frankrike), Istres (Frankrike), Väsby, Gröndal, Degerfors, Hammarby.

Aktuell: Gör sin första tävlingsmatch för Hammarbys a-lag i Superettans premiär mot Halmstad BK hemma på Söderstadion på måndag.