ANNONS

Ett halvt steg efter löpeliten

Beckombergabon Gunnar Durén satte Europarekord och var ett halvt steg från världsrekordet på 800-meter för 50-åringar på XL-galan i Globen nyligen.
Beckombergabon Gunnar Durén satte Europarekord och var ett halvt steg från världsrekordet på 800-meter för 50-åringar på XL-galan i Globen nyligen.
Gunnar och sonen Joel ligger helt utslagna efter att ha kört trehundringar med de andra 20-åringarna i Hässelby SK:s medeldistansgrupp.
Gunnar och sonen Joel ligger helt utslagna efter att ha kört trehundringar med de andra 20-åringarna i Hässelby SK:s medeldistansgrupp.
I stället för att bara titta på när sonen tränade friidrott bestämde sig Gunnar Durén för att vara med. På åtta år har 50-åringen gått från vardagsmotionär till fullfjädrad 800-meterslöpare.
ANNONS

Det är nationella förtävlingar i XL-galan i Globen. Gunnar Durén, 50, står på startlinjen tillsammans med 30 år yngre män, däribland sonen Joel Durén som ska agera hare i 800-metersloppet.

90-talisterna accelererar snabbt när startskottet smäller, men på tredje varvet plockar Gunnar ett par av dem och på det sista varvet ytterligare en.

Han går i mål som trea.

På jumbotronen blinkar resultatet fram, 1.59,69. Sju hundradelar från världsrekordet för 50-åringar.

Ett halvt steg.

Gunnar ler bakom kaffemuggen på Brödboden i Sundbyberg, ett t-banestopp från arbetet på Skatteverket i Vreten.

– Första tanken var, nej jag missade. Sen tänkte jag, men vänta nu jag är ju på rätt sida om Europarekordet, säger Gunnar.

Han var som många av oss andra. Lunkade runt i Grimstaspåret, lyfte lite vikter, följde med barnen till friidrotten i Hässelby SK.

– Sen blev jag hjälptränare. Det verkade kul att springa, så jag tänkte man kanske ska prova. Sen har jag blivit kvar. Vi är två gubbar som springer med killarna som i övrigt är 90-talister, säger Gunnar.

ANNONS

Första gången han provade 800 meter tyckte han att det var helt fruktansvärt.

– När man kommit halvvägs börjar man känna att det kryper in blod i musklerna, det börjar bli stumt, svårare att lyfta knäna. Kroppen skriker upp till hjärnan, nej nej, det är jobbigt, säger Gunnar.

Han kunde förstås ha valt en lättare distans, på 800 meter ligger man kring 95 procent av sin maxkapacitet genom hela loppet.

– Alla lopp har ju sin karaktär, i maraton håller man ju på och kämpar och mal. De här två minuterna passar mig. Det är så nerkokat intensivt, jag kan hålla fokuset och viljan och härda ut hela vägen, säger Gunnar.

Du har på åtta år gått från vardagsjoggare till nationell medeldistanselit, hur är det möjligt i din ålder?

– Löpning handlar inte så mycket om ålder, även om 90-talisterna nog gärna vill slå mig. Man vill inte komma efter gubben liksom. Det känns försmädligt när man är 20.

Gunnar tror att det finns ett mönster. Alla blir slitna och stelnar till efter ett antal år som aktiva, oavsett när man börjar. Det är krånglande knän, hälsenor.

– Det blir som ett gammalt material. Jag är visserligen en gammal modell, men outnyttjad. Man kan trimma upp även en gammal bil till bra fart, haha.

Ångrar du att du inte började när du var ung?

– Det hade kanske kunnat lett till någon slags framgång, men frågan är om det hade fått plats. Jag var trummis i ett rockband och hade en fantastisk livskvalitet. Man måste inte göra allt mellan 20 och 30 då man ändå ska stiga i graderna på jobbet och skaffa barn och etablera sig i samhället, säger Gunnar Durén.

Det blir som ett gammalt material. Jag är visserligen en gammal modell, men outnyttjad.Gunnar Durén

Fakta

Aktiv vila bättre än sofflocket

Återhämtningen är extra viktig när man tränar på äldre dagar, särskilt efter tuffa pass.

Mat och dryck direkt efter träning hjälper kroppen att återhämta sig.

Aktiv vila är bättre än sofflocket. Promenera eller jogga i promenadtempo. Syftet är att sätta igång blodgenomströmningen så att cellerna repareras.

Styrketräna för att minska obalanser i kroppen och för att förebygga skador.

ANNONS