ANNONS

Ett hett namn på galan

På måndag är det dags för Idrottsgalan i Globen.

Simmaren Sarah Sjöström har nog fjärilar i magen inför eventuella tacktal. Hon är nominerad till årets kvinnliga idrottare, och är med i Jerringprisets slutspurt.
ANNONS

Programledaren Rickard Olsson är givetvis en av huvudpersonerna på måndag i Globen då Idrottsgalan direktsänds i SVT. Andra viktiga roller spelas av landets bästa idrottare som är nominerade till galans olika utmärkelser.

En av dem är simstjärnan Sarah Sjöström som hoppas bli utsedd till ”Årets kvinnliga idrottare”. Hon vann 100 meter fjärilsim i VM i Barcelona på lång bana i juli, och kryddade det med sex medaljer varav två guld på inomhus-EM i Danmark i december.

– Jag har tidigare vunnit årets prestation (2009) och årets nykomling (2010), så nu jag ett pris kvar att vinna!, säger hon.

20-åriga Sarah Sjöström befinner sig just nu på träningsläger på Teneriffa, och kommer hem dagen före galan. Hon kommer att bänka sig i Globen i vetskap om att konkurrensen om att bli årets bästa kvinnliga idrottare är hård. De tre övriga nominerade är Tove Alexandersson (orientering), Emma Johansson (cykel) och Abeba Aregawi (friidrott).

– Jag har inte träffat någon av dem tidigare. Men jag vet ju att Emma har ett OS-silver, och Abebas VM-guld på 1 500 meter har jag läst mycket om. Tove Alexandersson kände jag inte till.

VM-guldet på 100 meter fjäril i Barcelona den 29 juli var höjdpunkten under 2013. Sarah passade också på att simma till sig silvret på 100 meter fritt.

– Det har också varit roligt, och överraskande, att jag slagit personligt rekord på många distanser i kort bana. Att 2013 blev ett så bra år beror på att jag börjat träna ännu mer och haft rätt förberedelser. Och så har jag hållit mig frisk.

I samband med Idrottsgalan delas Jerringpriset ut, radiosportens prestigefyllda pris till den idrottare som det svenska folket givit flest röster. Röstningen är öppen fram till Idrottsgalan.

Sarah är en av åtta som är med i slutspurten, men hon vågar inte riktigt tro på att bli korad.

ANNONS

– Favoriterna är nog Henrik Stenson (golf) och Johan Olsson (längdskidor). Det är ju de två som det skrivits mest om.

Idrottsgalan handlar om prestationer som utförts under 2013. Nu är det nytt år och Sarah Sjöström står inför nya utmaningar, även om 2014 är något av ett ”mellanår” för simmarna. Det är inget VM i lång bana. Höjdpunkterna blir EM i Berlin i augusti och kortbane-VM i Qatar i december.

– Jag ska satsa på att klara ännu hårdare träning. Det är mitt nyårslöfte.

Fakta

Har samma nyårslöfte varje år

Namn: Sarah Sjöström.

Ålder: 20 år.

Bor: I Bromma med Johan.

Klubb: Södertörns SS.

Aktuell: Hett namn på Idrottsgalan på måndag. Har chans att utses till årets kvinnliga idrottare, och är även med i Jerringprisets slutspurt. Huvudorsaken till nomineringarna är givetvis sommarens VM-guld på 100 meter fjärilsim.

Nyårslöfte: ”Jag har samma löfte varje år, och det är att träna ännu mer.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.