Ett hopp för framtiden

Det 9-åriga stoet Britt flyger över hindret. Maja Olsson sitter säkert i sadeln. I helgen tävlar hon på hemmaplan vid Runstens gård.
Det 9-åriga stoet Britt flyger över hindret. Maja Olsson sitter säkert i sadeln. I helgen tävlar hon på hemmaplan vid Runstens gård.
I veckoslutet är det stor nationell hästfest i hoppning när Equestrian Games avgörs vid Runstens gård. Totalt finns 600 000 kronor i vinstpotten plus en bil.

– Jag skulle inte ha något emot att vinna bilen, säger hemmahoppet Maja Olsson.

Ännu så länge råder lugnet vid Runstens gård söder om Pålamalm söder om Tullinge. I hagarna går några hästar och tar för sig av det färska gräset. Inne i restaurangen är det relativt glest vid lunchborden.

Men torsdag till söndag denna vecka kommer här att sjuda av aktivitet, både i det gröna och på krogen. Då arrangeras den stora hästhoppningstävlingen Runsten Equestrian Games i samarbete med Årsta-Runstens Sportryttare.

Totalt blir det drygt 1 000 starter fördelat på 400 hästar och 200 ryttare från hela landet. Det tävlas i 30 klasser, från barn till seniorelit.

I startfältet i den största klassen, Grand Prix med 1,50 meter höga hinder, deltar stjärnor som Helena Persson, Linda Heed, Niklas Arvidsson, Niklas Jonsson och Arnold Assarsson. 19-åriga Maja Olsson tävlar på hemmaplan i Young Riders GP (ungdoms grand prix).

– Jag hoppas på att vinna min klass, säger Maja.

Hon tävlar med tre ston.

– Dels med min egen häst Cardelin som är ett 14-årigt sto, och så stona Britt och Ghisela som är gårdens hästar. Britt är min personliga favorit.

Runsten Equestrian Games är en stor tävling med nationella mått. Den totala prissumman är drygt 600 000 kronor varav vinnare i huvudklassen får 60 000.

I Maja Olssons klass är den totala prissumman 40 000 kronor. Men det finns mer i potten, nämligen en bil värd 160 000 kronor. Den går till den ryttare som har flest poäng totalt efter helgen.

– Jag kan alltid hoppas, säger Maja. Jag har körkort, och nu lånar jag mina föräldrars bil.

Maja Olssons föräldrahem ligger i Karlstad där hon började rida på gården som knatte. För ett halvår sedan blev hon värvad till Runstens gård av ägaren Christopher MacDermott.

– Jag såg Maja i en tävling i Helsingborg och blev imponerad hur jättefint hon red.

Maja tvekade aldrig att tacka ja.

– Här på Runstens gård har jag fått ny inspiration, och chansen att utvecklas och träna med hästar på hög nivå.

Majas nya jobb är att vara beridare, alltså att rida och träna gårdens hästar. Men också att hjälpa till i det dagliga slitet i stallet.

Det är få ryttare förunnat att rida på riktigt bra hästar, och därmed kunna nå framgångar på tävlingsbanan. Det kan i sin tur leda till att de riktigt stora hästägarna i hoppsporten lägger märke till en, och att penningstinna kontrakt kan bli verklighet. Framgång föder framgång.

– De flesta ryttare har inte själva råd att köpa bra hästar som kan tävla på hög nivå, säger Christopher MacDermott.

Fakta

Maja Olsson spås bli en ny Malin Baryard

Namn: Maja Olsson.

Ålder: 19 år.

Bor: På Runstens gård söder om Tullinge. Det är även hennes arbetsplats. Uppvuxen i Karlstad.

Aktuell: Hemmahopp i helgens stora hästhoppningsgala Runsten Equestrian Games. Tävlar i Young Riders-klassen.

Omdöme: ”Två A-tränare har sagt att Maja har alla förutsättningar att bli en ny Malin Baryard.” (Christopher MacDermott, ägare av Runstens gård och mannen bakom Equestrian Games).