Ett mirakel har skett i Ekholmsnäsbacken

IFK Lidingö Slalomklubb trotsar vädrets makter och arrangerar en stortävling i Ekholmsnäsbacken i morgon lördag.

Det ligger mycket hårt arbete bakom för att banan ska hålla.

– Det är lite isigt och gropigt men det går ändå snabbt att åka, säger 9-årige Isak Hardeberg efter att ha provkört den 225 meter långa banan där han i morgon lördag ska tävla i storslalom.

Isak kör för IFK Lidingö Slalomklubb som arrangerar Stockholm Race med 240 anmälda killar och tjejer, 9 och 10 år gamla, som kommer från hela distriktet.

Egentligen är det ett smärre mirakel att tävlingen över huvud taget kan köras.

Blidväder, regn och vind har gått hårt åt Ekholmsnäsbacken. Den har varit stängd på grund av snöbrist innan portarna åter slogs upp i lördags.

– Vi insåg att något måste göras. Det var så lite snö kvar att det inte gick att åka och toppen var alldeles brun, säger Niklas Lundbäck som är tävlingsansvarig i slalomklubben. Dagarna innan backen stängdes var det flera som tvingades slipa skidor som hade sargats av grus i backen.

Problemet när renoveringen skulle inledas var att båda pistmaskinerna var trasiga. Lundbäck och några kollegor från klubben använde sina kontakter och fick napp. Ett team med pistmaskin kom från Huddinge skidklubb och hjälpte till att renovera backen sida vid sida med personal från företaget som driver anläggningen.

– Själv jobbade jag 60 timmar i backen förra veckan, säger Lundbäck. Vi omfördelade den snö som fanns kvar och tog från reserv-högar med konstsnö.

Niklas Lundbäck säger att det är helt avgörande för klubben att det går att åka på hemmaplan.

– Om det inte går att åka i Ekholmsnäsbacken tvingas vi till annan ort. I helgen var vi ett stort gäng som tränade i Bjursås i Dalarna, och det kostade klubben över 50 000 kronor. Det är viktigt att vi åtminstone får två, tre månader att träna i hemmabacken.

Tävlingsbacken som ska användas på lördag är i dugligt skick. Det går även att åka i stora backen trots att den ännu inte är riktigt hopfryst.

9-årige Einar Skau ser fram emot tävlingen.

– Det brukar gå bra för mig. Backen är fin även om man ramlar då och då.

Backen är alltså helt okej. Däremot är arrangörerna oroliga över anstormningen på lördag.

Barnen som ska tävla kommer i de allra flesta fall i bilar som rattas av föräldrarna. Bilarna ska parkeras, och då kan det bli jobbigt. Parkeringen vid Ekholmsnäsbacken är mycket lerig och gropig.

Om det inte fryser på lär en och annan bilförare behöva assistans för att ta sig ur geggan.