ANNONS

Ett steg närmare formel-1 på Monza

Han imponerade i debutsäsongen i Formel Ford. Nu går Joakim Darbom på Sveriges enda racinggymnasium. På schemat står sponsorraggning, medieträning och racing på Mantorp.
ANNONS

Drivaxeln brakade ihop, liksom växellådan och drivknutarna. Trots ständiga haverier imponerade 16-årige Joakim Darbom i debutsäsongen i Formel Ford.

Han vann två race i det Danska mästerskapet och slutade delad tvåa i North European Zone, NEZ, liknande nordiska mästerskapen, fast öppet för tävlande från hela norra Europa.

I NEZ var bara flerfaldiga finske mästaren Antti Buri, 24, vassare.

– Han är världens bäste Formel Ford-förare, han kan det där. Men jag har också visat att jag kan köra fort, när bilen väl håller, skrattar Joakim Darbom.

Racingtalangen är på tillfälligt besök i Stockholm för att ta emot NEZ-medaljen på Bilsportmässan och mingla med Rikard Rydell och kompani på den efterföljande middagen.

Sedan vi träffades senast, för ett par år sedan, har hans liv dramatiskt förändrats. Då var han go-cartstjärnan som just tagit klivet över till formelbil. Och drömde, som så många andra racingkillar, om att en dag köra formel-1 på Monza utanför Milano.

I dag har han tagit ett kliv närmare att förverkliga sin dröm, och tillhör den exklusiva skara racingtalanger som antagits till Sveriges enda racinggymnasium i Mjölby. En plantskola för racingförare, där bland andra Team Tidö- och TTA-stjärnan Linus Ohlsson formats.

– Det var tufft i början att inte ha någon i närheten och att ta hand om sig själv, laga mat, tvätta, diska, säger Joakim Darbom.

Nu har han anpassat sig.

ANNONS

– Det som är så härligt med Mjölby är att det finns absolut inget att göra. Så i stället för att sitta hemma och titta på tv så tränar jag. Hemma hade det inte blivit av på samma sätt. Det var för långt till gymmet.

På schemat står medieträning, raggning av sponsorer och ban­racing.

Varje tisdagseftermiddag, vår och höst, är det körning på Mantorp. Då kommer pappa tillika teamchefen Johan Darbom med bilen för testkörningar.

Ibland blir han kvar ett tag, som när Darbom junior gled av banan, bilen fylldes av lecakulor och fick plockas isär till molekylstadiet.

Precis som i fjol satsar Team Darbom på den danska Formel Fordserien och – om det löser sig med sponsorer – även på den nya internationella Formel Fordserien med deltävlingar i Holland, England, Belgien och Danmark.

De har även blivit tillfrågade om att köra STCC:s nya bilracing­serie, Formel Renault, men tackat nej. Av ekonomiska skäl.

En Formel Renault går loss på en halv miljon kronor, en Formel Ford är 200 000–300 000 kronor billigare.

– Vi satsar på att vinna Danska mästerskapet. Personligen tror jag det ger Joakim bäst utvecklingsmöjligheter, säger Johan Darbom.

Premiären körs 20–21 april på Ring Djursland.

Fakta

I Sennas och Schumachers fotspår

Namn: Joakim Darbom.

Ålder: 16 år.

Uppvuxen: Stuvsta. Bor just nu i Mjölby.

Kör: Formel Ford, en inkörningsklass för mer avancerad formelracing, som fostrat Formel 1-världmästare som Ayrton Senna och Michael Schumacher.

Aktuell: En av tolv elever på Sveriges enda Racinggymnasium, uppmärksammades på Motormässan nyligen för sin andraplats i racingmästerskapet Formula Ford Nez 2012.