ANNONS

Eva-Lena ska drilla sina yngre bröder

Eva-Lena Friberg har tränat handbollslag i 17 år. Nu är hon herrtränare i Vallentuna HK.
Eva-Lena Friberg har tränat handbollslag i 17 år. Nu är hon herrtränare i Vallentuna HK.
Division 2-äventyret blev ett fiasko och Vallentuna HK:s herrlag är tillbaka i trean.

Eva-Lena Friberg är nye tränaren som ska basa över en trupp där två av hennes bröder ingår och med sin pappa som sidekick.
ANNONS

Att kvinnor tränar herrar är fortfarande ovanligt inom lagidrotter på seniornivå. Eva-Lena Friberg tränade för några år sedan Vallentunas herrjuniorer och har i över fem år funnits i bakgrunden av herrlaget, med huvudansvar för reservlaget 2013/14. Nu kliver hon fram – och vet egentligen inte hur det gått till.

– (Skratt) Det började med att spelarna ville ha någon som höll i träningen inför utomhusturneringen Eken cup i somras. Sedan har det rullat på. När vi var på läger i Falun började jag inse allvaret, förstod att jag var på väg bli deras tränare.

Hon upplever inte att hon blivit en nödlösning, snarare att förtroendet bland spelarna och klubbledningen vuxit.

– Visst är det med blandade känslor. Jag förnekar inte att det är lite nervöst. Mest är det ändå en utmaning. En rolig och inspirerande utmaning.

Hennes bröder Patrik och Tomas Friberg ingår i truppen och sedan många år är pappa Roland Friberg lagledare.

Patrik, som var lagkapten i sju år, är trygg i att syrran klarar uppgiften och säker på att familjebanden inte gäller på träningar och matcher. Lika lugn är Roland Friberg. Hon ser sin roll som en pusselbit i ett lagarbete.

– Spelarna tränar och spelar inte för min skull. De ska vara här för att de själva vill, ta ansvar för sin och lagets utveckling. Gör alla sitt yttersta har vi roligt och når en bra placering.

Eva-Lena leder lågmält kvällens träning. När det behövs tar hon två steg fram och upprepar tanken med nästa övning, rättar till utgångspositioner och förklarar rörelsemönster. Sin personlighet beskriver hon som ”lugn och sansad”.

Hon upprepar att hon inte tänker köra sitt race utan hellre ser att killarna vill ha inflytande.

ANNONS

– Det är lite skillnad på att ha en man eller kvinna som tränare. När en herrtränare höjer rösten får han mer respekt. Men Eva-Lena sköter det jäkligt bra, säger Nils Granath, 17.

Eva-Lena kan sin handboll. Men skulle det taktiska svika ser hon ingen prestigeförlust i att hämta stöd från spelarna. Hon menar att de har känsla för vad som krävs för att vända en match.

VHK tog två division 2-poäng (två oavgjorda) förra säsongen. Träningsnärvaron kantrade och med förlusterna kom schismerna. Patrik Friberg var en av de som valde att spela i reservlaget. Trots att klubben tappat flera bra spelare, tror han på en bra säsong ”på övre halvan”.

– Viktigast är att återfå glädjen och viljan, säger Eva–Lena. Få i truppen spelade i division 2, men många har division 3-rutin. Topp 6, kanske lite bättre är målsättningen.

Hennes första seriematch som herrlagets huvudtränare väntar på lördag, borta mot Enköping.

Fakta

Tillverkar sina egna smycken

Namn: Eva-Lena Friberg.

Ålder: 31 år.

Bor: Sörgården.

Yrke: Förskollärare.

Handbollsintresset: Spelade i drygt 15 år och har sedan hon var 14 år tränat minst ett Vallentunalag varje säsong.

Fritid: Smyckestillverkning i mån av tid.

Aktuell: Ska träna VHK:s division 3-herrar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.