Fabian i ny roll inför SM – som guldfavorit

Fabian Delryd, höjdhopp, Täby Friidrott
Fabian Delryd på en presskonferens med Svenska friidrottsförbundet.
Han är bara 20 år, men gör ändå sitt sjätte senior-SM i Helsingborg nästa helg. Skillnaden mot tidigare är att Täby Friidrotts höjdhoppare Fabian Delryd nu – efter sin explosionsartade utveckling sedan förra sommaren – är favorit inför mästerskapet.

– Det är nytt, men för mig gör det ingen större skillnad. Jag strävar alltid efter att hoppa så högt som möjligt. Lyckas jag med det så blir det guld, säger Fabian Delryd.

Den gänglige Täbykillen hoppade som bäst 2,11 förra sommaren. Det var under vintern hans utveckling tog ett rejält skutt. I februari gled han över 2,25 i Nordenkampen och kvalade därmed in till EM i Belgrad i mars och blev förste svenske manlige höjdhoppare i ett stort mästerskap sedan 2010.

Nära medalj i JEM

Själva EM blev inte lika lyckat. Fabian rev ut sig i kvalet. Därför var det extra skönt för honom att ta revansch i junior-EM i Polen i juli där han slog sitt utomhusrekord då han klarade 2,22.

– Och jag tog alla höjder i första försöket, inklusive 2,22, så jag trodde att jag skulle klara även 2,24 men det gick inte.

Tre andra hoppare klarade, så Fabian fick nöja sig med fjärde plats, men han kunde vara nöjd med sin prestation.

Missräkning i JSM

Utöver JEM har Fabian klarat 2,20 i flera andra tävlingar under sommaren och han toppar svenska årsbästalistan klart inför SM.

– Ja, det är två killar på 2,12 så det är ganska tunt under. Men en av dem kan nog höja sig. Han klarade 2,12 på JSM i ganska dåliga förhållanden.

Där stannade Fabian själv på 2,10, men han deppar inte över ett uteblivet JSM-guld.

– Nej, jag är besviken över att jag inte hoppade högre, men det är stora SM som gäller.

Segersugen i Finnkampen

Helgen efter SM, den 2–3 september, är det dags för Finnkampen på Stockholms Stadion. Där var Fabian med 2015, och kom fyra.

– Det hoppas jag på att förbättra. Jag siktar på seger i både SM och Finnkampen.