Fabian och Emil är optimister inför VM

Fabian och Emil kryssar på Baggensfjärden.
Fabian och Emil kryssar på Baggensfjärden.
KSSS knep två VM-platser i optimistjolle. Ett mästerskap som kan bli Sveriges bästa på 20 år.

Emil Järudd gör sitt tredje VM – Fabian Bergman sitt första.

Emil Järudd och Fabian Bergman kryssar mot vinden på Baggensfjärden. Det är ett av allt färre träningspass de gör i sina optimistjollar. Nästa år har de vuxit ur klassen och blickar redan mot framtiden.

Men först ska de tävla i SM i Göteborg i juni och framför allt i VM i Riva del Garda i Italien i juli.

Emil Järudd tog hem totalsegern i det svenska VM-kvalet som avgjordes över tre deltävlingar.

Årets VM blir hans tredje. I det första slutade han 42:a, förra året blev han åtta. Samtidigt knep Erik Nevhagen, RÖSS, sjätteplatsen vilket gjorde VM:et till Sveriges bästa i optimistjolle på många år. Inte sedan 1980-talet har två svenska seglare varit bland de tio bästa.

– Jag vill självklart förbättra min placering, jag siktar på topp fem.

Men konkurrensen är hård. Det skulle bli första gången sedan 1993 någon svensk får kliva upp på prispallen.

– Jag kommer att köra mycket fysträning inför VM – ben och mage. Jag kör slalom på vintern, nu blir det löpning, gym och roddmaskin, säger Emil Järudd.

Björn Johansson, före detta förbundskapten i Svenska seglarförbundet och numera sportchef i KSSS, ser positivt på Emil Järudds och Fabian Bergmans möjligheter.

– De här killarna är vår framtid. De har en fördel av att de har varit med på VM och EM förut. Det är nu i optimistklassen de lägger grunden så att de kan fortsätta att utvecklas som seglare.

Fabian Bergman slutade sexa i kvalet förra året och var därmed en placering ifrån att knipa en VM-plats. I stället fick han segla EM.

Historien såg ut att upprepa sig i år. Inför sista kvaltävlingen i Göteborg förra helgen låg han på en sjunde plats. Situationen blev inte bättre av 20:e plats i första racet. Men sedan tog han två segrar, en andra- och en fjärdeplats och blev totalfyra.

– Det här blir mitt första VM. Jag har seglat både NM och EM tidigare och där finns flera duktiga seglare men på VM är verkligen alla de bästa med. Jag vill komma topp-50.

Även om de är klubbkamrater har de alltså hittills tampats mot varandra. I den satsningen som följer nästa säsong tar de förmodligen plats i samma båt. De tränar redan flera pass i veckan i 29er, en tvåmanssjolle som är en lillasyster till OS-klassen 49er.

– Efter sommaren får vi se om vi hamnar på samma seglargymnasium. 29er är en rolig båt – snabb och spännande att segla. Att båten efter (49er) är en OS-klass är bara en bonus, säger Emil Järudd.

Fakta

VM-åtta

Namn: Emil Järudd.

Ålder: 15 år.

Bor: Saltsjöbaden.

Klubb: KSSS.

Meriter: SM-guld, 2011, VM-åtta, 2012, segrare i svenska VM-kvalet, 2013.

Aktuell: Seglar SM i optimistjolle i Göteborg, 14–18 juni, och VM i Italien 15–26 juli.

Fakta

SM-silvermedaljör

Namn: Fabian Bergman.

Ålder: 14 år.

Bor: Bromma.

Klubb: KSSS.

Meriter: SM-silver, 2011, fyra i svenska VM-kvalet, 2013.

Aktuell: Seglar SM i optimistjolle i Göteborg, 14–18 juni, och VM i Riva del Garda, Italien, 15–26 juli.