Fajt i stället för fiske

Henrik Nässén, ny vice förbundskapten i thaiboxning, instruerar boxing fitness med assistans av Thore Wahlin.
Henrik Nässén, ny vice förbundskapten i thaiboxning, instruerar boxing fitness med assistans av Thore Wahlin.
Drömmen om att mönstra på en fiskebåt tog Henrik Nässén till Island.
Drömmen om att mönstra på en fiskebåt tog Henrik Nässén till Island.
Vallentuna boxing camp finns inte i Vallentuna, däremot i Reykjavik. Skuld till det har Henrik Nässén som drömde om att bli fiskare på Island, men i stället startade en thaiboxningsklubb.

Nu är han dessutom vice svensk förbundskapten.

Henrik Nässén vrider ner ljudet på stereon och tittar ut över 25 personer som är redo för ett pass boxing fitness i Vallentuna gym & sim. Med assistans av Thore Wahlin instruerar Nässén hur de två och två ska träna sparkar med skenbenet.

Det här är så nära Henrik kommer muay thai (thaiboxning) på hemmaplan numera. Efter att ha flyttats runt i olika lokaler under många år försvann Vallentuna boxing camp, VBC, från hemkommunen in till Stockholm 2003.

– Sista dödsrycket i Vallentuna var 2003, men trots flytten blev namnet kvar, säger Henrik Nässén som då hunnit med tio år som aktiv och instruktör.

Han följde med till Södermalm och har stor del i att VBC i dag är en storklubb med flera nationella- och internationella mästare, varav Vallentunasonen Rickard Nordstrand är den mest framstående.

Men Henrik har även spridit VBC globalt.

– Jag hade en dröm om att bli fiskare på Island och flyttade dit. Jag blev pappa som mycket ung, men jag och min dotter Nicole, som nu är 21 år, hade då dålig kontakt så inget höll mig kvar i Sverige.

Medan han inväntade chansen att mönstra på en båt knäckte han extra som bland annat snickare och dörrvakt i Reykjavik. Och tränade på stans boxningsklubb.

– Dom hade inte thaiboxning.

Under sina sex år på Island kom Henrik Nässén aldrig ut med någon fiskebåt på Atlanten. Däremot fick han islänningar att nappa på thaiboxning genom att starta en klubb i Reykjavik.

– Jo, klubben på Island finns kvar och heter ännu Vallentuna BC, säger han med ett brett leende. Jag är väldigt glad över den där tiden.

Under ett besök hemma i Vallentuna träffade han en kompis, Carolina, från ungdomsåren. Sedan några år är de mer än kompisar.

– Jag fick två bonusbarn, Myra och Ian, flyttade hem och valde familj och jobb framför thaiboxning.

Dock har han haft vissa förtroendeuppdrag i VBC på Åsögatan och sedan ett par veckor är han vice förbundskapten för landslaget. Goda vännen Pelle Bånghäll är förbundskapten och Pelle ville ha med sig Henrik Nässén på en ny satsning.

Sverige har enormt många bra kvinnliga utövare. Duon vill främst bygga ett lag av hela landslaget, inte minst få fart på herrarnas medaljskörd.

– Sverige har fantastiskt bra tjejer, en bra tradition. Vi vill även få fram en världsmästare på herrsidan, den senaste är Rickard Nordstrand och det var ett tag sedan.

– Jag och Pelle har samarbetat väldigt bra tidigare och jag är mycket stolt över att ha blivit tillfrågad, säger Henrik Nässén.

Första elddopet väntar i augusti. Då avgörs world cup i Bangkok.

Fakta

Funderar på ny klubb i Vallentuna

Namn: Henrik Nässén.

Ålder: 40 år.

Bor: Mörbygården.

Familj: Sambo och tre barn.

Yrke: Distribuerar frukt och grönt.

Klubb: VBC (som utöver på Södermalm och på Island även finns i Väsby).

Om en ny klubb i Vallentuna: ”Jag blir ofta tillfrågad och vet att det finns intresse. Vi har funderingar, men behöver hjälp med lokal.”

Fakta

Slag, kast och sparkar får användas

Muay thai eller thaiboxning tillåter utöver slag och kast även att man använder sparkar, knän och armbågar mot motståndaren. Henrik Nässén menar att sporten ändå inte ska ses som brutal:

Barn och ungdomar är väl skyddade och det är mycket kontrollerat.

Alla som möts i match måste ha lärt sig hur de ska skydda sig på bästa sätt.

Domarna måste ha extremt bra koll och stoppar matcher när någon tappar kontrollen.

Sekonderna ska också vara vakna för att bryta om deras fighter tappar fokus.

Muay thai är en gammal och anrik sport med rötterna i Asien.