Fajtas för förorten

Hamza Bougzma är Sveriges hetaste thaiboxare med tre raka SM-guld på sitt cv. Hemma i Rinkeby är han en i gänget och brinner för att hjälpa Mohamed Ziani och de andra unga boxarna framåt.
Hamza Bougzma är Sveriges hetaste thaiboxare med tre raka SM-guld på sitt cv. Hemma i Rinkeby är han en i gänget och brinner för att hjälpa Mohamed Ziani och de andra unga boxarna framåt.
Hamza Bougmza fajtas för förorten. Nyligen tog han sitt tredje raka SM-guld i thaiboxning.

– Allt jag gör det är för Rinkeby, så att barnen och ungdomarna har en förebild, säger 23-åringen.

Hamza Bougmza är tillbaka i vardagslunken på Rinkeby Muay Thai efter sitt tredje raka SM-guld i thaiboxning. Han greppar ett par mitzar och låter två av klubbens yngsta medlemmar – bröderna Kalid och Mohamed Ziani – gå loss med slag och sparkar.

– Jag vill lära dem allt jag kan, säger Hamza.

23-åringen som bokstavligen är född i Rinkeby – mamma Jamila och pappa Mohamed ilade visserligen till Karolinska, men det var först efter förlossningen för att försäkra sig om att han var vid liv – var rejält nervös inför sin tredje raka SM-final.

– Jag kände verkligen att jag måste vinna. Inte bara för min skull, utan för alla andras också.

Hamza Bougmza fajtas inte för pengar, eller ens för äran. Han fajtas för Rinkeby.

– Jag vill visa vägen så att barn och ungdomar har en förebild.

När Hamza själv var liten saknade han de goda förebilderna. Många äldre ungdomar var kriminella, det var mycket droger i omlopp och lätt att hamna på sniskan i tillvaron.

– Jag försöker visa speciellt barnen att det går. Man kan kämpa, man kan jobba, man kan studera, man kan idrotta. Man behöver inte känna sig misslyckad bara för att man kommer från en förort.

Hans sanna förebilder är alla föräldrar i byn som krigar i vardagen.

– Vissa gör nästan vad som helst för att ha mat på bordet. Om de kan, så kan vi också, säger Hamza.

Poängsegern med 3–0 över Malmös Rafat Al Maliki i SM-finalen i minus 60 kilo är den skönaste hittills i karriären.

– Jag känner mig som Messi när han tog tredje guldbollen. Det är lite av ett hattrick för förorten. Jag har fått jobba hårt för bältet.

Hamza Bougmza är rätt säker på att han nu innehar Rinkebyrekordet i SM-titlar i thaiboxning genom sitt silver och sina tre guld.

Störst är han dock inte.

– Än, tillägger Hamza och ler.

– Bobby (Abdo Njie), en av mina tränare, är större. Han har vunnit amatör-VM. Tar jag den titeln så går jag om honom. Det är honom jag jagar, säger Hamza.

I maj går amatör-VM i Malaysia. Träningen inleds om två veckor.

– Till dess tänkte jag tjocka till mig lite grann och äta allt det som jag tänkt på när jag bantat; pizza, kebab, kladdkakor, chips och godis, säger Hamza Bougmza.

Fakta

Inspireras av Buakaw Por. Pramuk

Namn: Hamza Bougmza.

Ålder: 23 år.

Bor: Rinkeby.

Familj: Mamma Jamila, pappa Mohamed, fem syskon.

Kuriosa: Gillar romantiska filmer som ”Walk the Line” och thailändske världsmästaren Buakaw Por. Pramuk. ”Han tränar sex–sju timmar om dagen och är en sann förebild”.

Gör: Studerar till mäklare.

Styrka: Allround som thaiboxare.