ANNONS

Fajtern som aldrig förlorat en match

Sex svenskar äntrar ­buren i UFC-galan i Globen på lördag. Fyra av dem bor i Stockholm. Men mest hemma av alla är Niklas Bäckström.

Han kan promenera hem till Årsta. Men först ska han slå ut engels-mannen Mike Wilkinson.
ANNONS

– Det kommer jag att göra. Jag är helt säker. Oddset på 1,18 för att jag ska vinna är alldeles för högt.

Det låter som typiskt påklistrat kaxig ”inför-matchen-retorik”. Men det förnekar Niklas Bäckström.

– Nej, jag är bara ärlig. Jag kan inte se hur han ska kunna hota mig.

Att självförtroendet är på topp är kanske inte så märkligt. Den 25-årige Årstabon har gjort en snabb karriär och vet efter åtta matcher som MMA-proffs inte hur det känns att få stryk i oktagonen.

Han har en bakgrund som hockeyspelare, var duktig och höll på upp i tonåren.

– Men det var alltid kamp- momentet och man-mot-man- situationerna jag gillade bäst.

Han började med kampsport i stället, testade bland annat thaiboxning och brasiliansk jiu jitsu innan han i slutet av gymnasiet bestämde sig för att satsa på MMA.

I några år har han behövt arbeta extra i olika matbutiker för att ha råd att betala räkningarna. Vändpunkten, och steget till att bli MMA-proffs på heltid, kom i maj.

Niklas fick ersätta brassen Thiago Tavares mot finländaren Tom Ninimäki på UFC Fight Night i Berlin. Trots att det var hans debut i UFC och att han fick hoppa in med kort varsel besegrade han den meriterade finländaren med ett strypgrepp drygt fyra minuter in i första ronden.

ANNONS

Utöver ersättning för matchen och för segern fick han även utmärkelsen ”Performance of the night” – vilket gav ytterligare 50 000 dollar.

– Det var välkommet. Jag hade 200 kronor på kontot innan matchen, säger han.

Niklas siktar på ett nytt spektakulärt avgörande i Globen på lördag, mot engelsmannen Mike Wilkinson som har åtta segrar och en förlust bakom sig.

– Ja, jag vill vinna på något coolt sätt. Att gå match i Globen blir jättekul, ett minne för livet. Tidigare har jag alltid mött folk som har haft publiken i ryggen och varit storfavoriter. Nu kommer folk att heja på mig för första gången.

Och så har du nära hem – eller drar du in till city och firar?

– Nej, när jag har vunnit brukar jag vara så nöjd med livet. Det räcker att bara åka hem och lägga sig och må bra.

Niklas Bäckström i träningslokalen i Vasastan där han tränar tolv pass i veckan.

Fakta

Är fjäderviktare

Namn: Niklas Bäckström.

Ålder: 25 år.

Bor: Årsta.

Yrke: MMA-proffs.

Viktklass: Fjädervikt, (66 kilo tung och 183 cm lång).

Aktuell: En av fyra Stockholmare som går en match i galan UFC Fight Night i Globen på lördag. De tre andra är Nicholas Musoke från Farsta, Ilir Latifi från Södermalm och Magnus Cedenblad från Bromma.

Fakta

I princip allt är tillåtet – utom fula trix

MMA, Mixed martial Arts är en fullkontakts kampsport med sparkar, slag och kast. Man får göra vad som helst utom fula trix som att peta i ögonen, slå/sparka i skrevet, nypas, bitas, dra i håret. En fajt avgörs genom submission (motståndaren klappar av/ger upp), knockout, teknisk knockout eller domslut.

En tidig form var pan­kration, helt regelfritt förutom förbud mot vapen, i antikens Grekland. Under 1900-talet växte vale tudo (allt tillåtet) i Brasilien och 1993 startade UFC i USA och intresset har växt sedan dess. UFC, som har galan i Globen på lördag, är den mest kända proffsorganisationen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.