Familjen Enduro

Robin och Christopher Wiss ska till lag-VM i enduro, mamma sköter logistiken och pappa är mekaniker.
Robin och Christopher Wiss ska till lag-VM i enduro, mamma sköter logistiken och pappa är mekaniker.
Sönerna Christopher och Robin kör så det ryker. Pappa Roger är mekaniker. Mamma Lotta sköter kost och logistik.

För familjen Wiss från Stureby är lag-VM i enduro en familjeangelägenhet.

Familjen är samlad i det lilla garaget. Motorcyklarna har precis tvättats efter helgens tävling i Uddevalla och ska göras redo för nästa prövning – lag-VM på Sardinien. Utanför står cross­bussen som tar de fyra familjemedlemmarna, motorcyklar och all annan utrustning genom Europa ner till Italien.

– Det blir en hel del resande för oss. Man får se mycket, säger Lotta.

– Mycket skog! säger Roger och skrattar. Någon vanlig semester har vi inte haft i år.

Men han klagar inte. Tvärtom. Enduron ger en speciell samhörighet i familjen Wiss. Och nu för ­tiden grälar de så gott som aldrig.

– Det var värre förr. Då blev vi ofta osams i depån, säger Roger.

Nu, när pojkarna har tävlat seriöst i fyra år, har föräldrarna lärt sig hur de ska peppa sönerna på bästa sätt. De är två olika förartyper och behöver bemötas på olika sätt.

– Jag är explosiv och har lätt för att tagga till, jag kan bli övertänd och gå ut för hårt, säger Robin.

Storebror Christopher är hans raka motsats.

– Jag kan vara lite seg, kör ofta smart och lite avvaktande. Mig kan de behöva sparka på i depån, säger han.

Bröderna Wiss sticker ut i enduro-Sverige. Så gott som alla andra elitförare är uppvuxna på landet och har obegränsad tillgång till bana att träna på.

– Det är lite speciellt att bo i Stockholm som vi gör. Motorsport är så okänt här. Många man snackar med tror att vi kör speedway, säger Robin.

För Christopher och Robin började det med att de såg ett par av pappa Rogers kompisar köra cross. De var bara 6 och 9 år, men började spara ihop till en gemensam 80-kubikare och blev snabbt bitna.

– Vi skulle hålla på med det här på låg nivå, tänkte vi. Men så blev det inte, säger Roger.

I dag tränar Christopher och Robin tre dagar i veckan på Botkyrka MK:s bana. Övriga dagar tränar de fys. Det lär betala sig på Sardinien. Lag-VM pågår i sex dagar och man kör sex sju timmar varje dag.

VM börjar på måndag, men familjen Wiss kommer fram till Sardinien redan i morgon onsdag. Dagarna fram till tävlingen ska bröderna promenera de olika tävlingssträckorna för att memorera banans passager.

– Och jag och Lotta ska göra i ordning servicelådor. Alla har sina roller. Men de har de roligaste, säger Roger med ett leende mot sina söner.

Fakta

Största mc-sporten i Sverige

Namn: Christopher och Robin Wiss.

Ålder: 21 år och 18 år.

Bor: Stureby.

Utövar: Enduro där motor­cyklar körs på banor i svår terräng. Namnet kommer från ordet endurance, uthållighet. Den motorcykelsport som har flest utövare i Sverige.

Aktuella: Kör lag-VM på Sardinien med start på måndag. Tredje lagmedlemmen är Rasmus Stenbacks från Gnesta. Lag-VM är världens största lagtävling i enduro. Över 600 lag deltar.