Familjen hyllar Sarah: ”Vi är enormt stolta”

Sarah visade styrka under VM och lämnade med tre guld, ett silver och två världsrekord.
Sarah visade styrka under VM och lämnade med tre guld, ett silver och två världsrekord.
Sarahs föräldrar Jenny och Göran Sjöström hejar på dottern på läktaren under VM.
Sarahs föräldrar Jenny och Göran Sjöström fanns på plats under Sarahs samtliga lopp på VM.
Sarah Sjöström fortsätter att imponera. I går slog Södertörns SS superstjärna till med nytt världsrekord på 50 meter frisim och i dag på 100 meter frisim. Rekorden kommer bara dagar efter sim-VM där hon visade absolut världsklass med tre guld, ett silver och två världsrekord. Mitt i har pratat med Jenny Sjöström som i vanlig ordning fanns på plats på läktaren för att stötta dottern.

Allt började med motvilliga simtag i bassängen i Torvalla simhall för självutnämnda badkrukan Sarah Sjöström för tretton år sedan – nu har hon återigen visat världen att hon är i en klass för sig.

Sarah Sjöström lämnade i måndags VM i simning i Budapest i Ungern med tre guld från distanserna 50 meter frisim, 50 meter fjäril och 100 meter fjäril samt ett silver på 100 meter frisim. Hon hade då dessutom satt två nya världsrekord på 50 och 100 meter frisim och dessutom simmat en rekordsträcka i lagkappen.

– Det är helt otroligt vad hon har presterat. Visst var det en viss frustration efter silvermedaljen, även om det är en enorm prestation också, men den fick hon snabbt ur sig. Efter det var hon väldigt revanschsugen och kom tillbaka och satte världsrekord och tog två nya guld. Vi är enormt stolta, säger Sarahs mamma Jenny Sjöström till Mitt i.

Hon fanns tillsammans med maken Göran Sjöström på plats på läktarna under samtliga Sarahs lopp.

– Det var helt underbart häftigt att vara med på plats. Vi är där och stöttar, vevar och vinkar. När hon kom ut till bassängen var det som att hela simarenan vibrerade och det kändes som att taket skulle rämna in. Och lite extra speciellt var det när hon slog det gamla världsrekordet på 50 meter frisim från 2009, men också när hon utsågs till VM:s bästa kvinnliga simmare, säger Jenny Sjöström.

Sarahs föräldrar Jenny och Göran Sjöström hejar på dottern på läktaren under VM.

Sarahs föräldrar Jenny och Göran Sjöström hejar på dottern på läktaren under VM.

Ytterligare ett världsrekord

När Mitt i når Sarah Sjöströms mamma har de precis kommit hem till Handen igen efter intensiva dagar i Ungern, och försöker nu smälta dotterns alla framgångar.

– Det har kommit en del gratulationer från gamla tränare och från Södertörns simsällskap. Men nu är det tillbaka till vardagen igen för oss och hur man än vrider och vänder på det så är hon främst vår dotter, säger Jenny Sjöström.

För Sarah Sjöström däremot har resan gått vidare till världscuptävlingar i Moskva och nya framgångar. På onsdagen slog hon till med ett nytt världsrekord på 50 meter frisim, när hon förbättrade det gamla med 14 hundradelar ner till 23.10 sekunder, och i dag ytterligare ett på 100 meter frisim. Även där en förbättring med 14 hundradelar ner till 50,77 sekunder.

”Legend”, titulerade det internationella simförbundet FINA henne på Twitter efter succén.

Ett snabbvisit på hemmaplan

Efter Moskva väntar Berlin innan hon får en liten lucka att komma hem i mitten av augusti, i dagarna kring sin 24-årsdag.

Det har nu gått elva år sedan Mitt i Haninge intervjuade henne i Torvalla simhall för första gången. Hon hade då som 13-åring precis gjort succé på ungdoms-SM och kommit hem med tre guld. Efter det har framgångarna avlöst varandra, och i medaljsamlingen finns nu ett 30-tal mästerskapsguld från VM, EM och OS.

Här kan du se ett bildspel från de tidiga succéåren: