Nu får Järfällavallen fotbollstält

Preliminär skiss för det fotbollstält som ska sättas upp vid Järfällavallens B-plan.
Preliminär skiss för det fotbollstält som ska sättas upp vid Järfällavallens B-plan.
Det har varit svårt för Järfällas fotbollsklubbar att få till träning även om vintern. Men nu ska kommunen bygga en tältkonstruktion över Järfällavallens B-plan, som ska möjliggöra träning även vintertid.
– Genom tältet kommer vi kunna fördubbla antalet träningstider under vintersäsongen, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

I valrörelsen lovade socialdemokraterna att utreda möjligheten att bygga en sporthall för att möjliggöra träning vintertid åt Järfällas föreningar. Nu har kultur-, demokrati- och fritidsnämnden landat i beslutet att bygga ett tält över Järfällavallens B-plan.

–Det var det mest effektiva sättet att få ihop träningstider till fotboll under vintersäsongen, säger Mika Metso.

Det har varit svårt för Järfällas föreningar att använda konstgräsplanerna hittills, eftersom det varit svårt att få till plogning under hela säsongen. Dessutom är det givetvis kallt att träna utomhus under vinterhalvåret. Nu ska antalet träningstider fördubblas.

Upphandlingen är just nu i full gång, och om allt går i lås ska fotbollstältet stå klart i tid till vintern. Från kommunens sida räknar man med att tältet kan komma att kosta runt 20 miljoner kronor totalt. Till en början kommer träningstider framför allt att ges till idrottsföreningar om kvällar och skolor om dagar, men Mika Metso hoppas att tältet också ska kunna vara öppet för spontanidrott.

Det har ju varit drive-in-fotboll på Järfälla sporthall under kvällar, och det skulle vara kul att få till något liknande i det här tältet. Många vill ju spela fotboll även under vintern, säger Mika Metso.

Mika Metso beskriver fotbollstältet som en bra början och en första satsning, men tror inte att den räcker för att täcka det behov av idrottsplatser som finns i kommunen.

– Vi kommer förmodligen behöva fler liknande byggen, säger han.