Färre rullstolsburna utarmar hans sport

Hussein Haidari är en av sveriges mest meriterade handikappidrottare med tre Paralympics på meritlistan.
Hussein Haidari är en av sveriges mest meriterade handikappidrottare med tre Paralympics på meritlistan.
Svensk rullstolsbaskets fixstjärna Hussein Haidari funderar på att starta krig mot Norge för att få fler invalider till sin sport.

Men först tänker han återbörda SM-pokalen till Stockholm och Akropol Norrbacka.

Svensk rullstolsbaskets stora stjärna Hussein Haidari har tjänat hyfsade pengar på sin idrott som proffs i Italien och Turkiet, deltagit i tre Paralympics och tagit otaliga SM-guld. Nu är 33-åringen spelande tränare i Akropol Norrbacka och fast besluten att återbörda SM-pokalen till Stockholm.

Han tar två kraftfulla tag på sin specialbyggda rullstol med stödhjul baktill för balansens skull, snurrar blixtsnabbt runt på Solnahallens trägolv och friställer en lätt överraskad lagkamrat som bara har att sikta och sänka en tvåpoängare.

– Dolphins har vunnit flera år i rad, men vi vann serien. I år är vi favoriter, säger Hussein Haidari.

Slutspelet i Norrköping till helgen är i år en del av Svenska Handikappidrottsspelen med SM-finaler i en rad idrotter.

Det är bra eftersom det lockar mer publik, tycker Hussein Haidari.

Svensk rullstolsbasket är nämligen illa ute om man frågar honom. Över tjugo lag på 70-talet har krympt till sex idag.

Husein Haidari lägger en del av skulden på Volvo.

– Det fanns mer handikappade förut än det gör idag. Nu kör vi Volvo, världens säkraste bil. I Italien, där rullstolsbasketen är jättestor med proffsliga och 30 lag i seriespel, kör man Fiat…

– Till råga på allt fungerar den svenska eftervården utmärkt. Folk blir rehabiliterade. Det är svårt med bristen på handikappade. Man vill ju så klart att sporten ska bli så stor som möjligt så att vi kan ha bra lag och landslag och satsa på paralympics.

– Det här är ju det enda man kan göra, hade jag kunnat gå så hade jag spelat fotboll eller basket eller innebandy.

Hussein Haidari älskar sin sport. Ingen annan handikappidrott är lika tuff fysiskt, eller lika fartfylld. Reglerna är exakt desamma som i ståbasket.

– Det är synd att den inte får mer uppmärksamhet i media för det är en väldigt sevärd sport. Det smäller ordentligt i närkamperna.

Han hoppas att sammanslagningen mellan Norrbacka och Rinkebyklubben Akropol Basket ska falla väl ut och locka nytt blod till sporten.

Men än så länge har det inte tillkommit några nya spelare, trots att klubben förlagt en av elitträningarna till Ungdomens Hus i Rinkeby och där arrangerat öppna provträningar.

– Jag har sagt till killarna att vi nog måste starta krig med Norge för att få fler invalider. Det är helt enkelt för få handikappade i Sverige, säger Hussein Haidari och skrattar.

En koll med Svenska Basketförbundet ger dock en något positivare bild. Intresset för sporten ökar.

Fyra nya föreningar som ännu inte deltar i seriespel har startat: Borås Basket, KFUM Uppsala och Sportis IF från Luleå, samt KFUM Huddinge Basket med verksamhet för damer.

Fakta

Italienproffs i 9 år

Namn: Hussein Haidari

Ålder: 33

Bor: Spånga, uppvuxen i Kista.

Klubb: Akropol Norrbacka, en sammanslagning mellan Norrbacka HIF från Solna och Rinkebyklubben Akropol.

Funktionshinder: Fick polio som treåring, förlamad i benen.

Meriter: Nio proffsår i iItalien och Turkiet, deltagande i tre Parlaympics, otaliga SM-guld.

Aktuell: Spelande tränare och fixstjärna i Akropol Norrbacka som spelar SM-slutspel i rullstolsbasket Norrköping till helgen.