Farstas stora hockeyhjälte firad i ishallen

Han har varit verksam inom ishockeyn i Farsta sedan början av 1960-talet, de senaste 21 åren som lagledare för FOC Farstas B-lag.

I söndags hyllades Bernt Atteskär på 65-årsdagen med en matchtröja – givetvis med födelseåret 47 på ryggen – och fick göra nedsläpp i B-lagets match mot Älgö HC i Farsta ishall.

– Vi vill värna vår karismatiske lagledare. Bernt är hjärtat, en urhjälte här i Farsta, säger lagets spelande tränare Kenneth Ericson.

Bernt Atteskär var med och startade FOC Farstas B-lag, liksom klubbens framgångsrika damlag. Men han började i IF Cobran, som spelare, i början av 1960-talet.

– När jag lade av var jag bara supporter i några år, men i slutet av 60-talet kom jag tillbaka till Cobran som ledare, säger Bernt.

Han var en av de drivande bakom sammanslagningen 1977, då IF Cobran och Farsta AIK bildade FOC Farsta, och har varit kvar i klubben sedan dess – utan planer på att sluta.

– Så länge jag orkar kör jag på. Det har blivit en livsstil. Och det är så roligt, i dag har vi ofta 25 gubbar på isen när vi tränar, säger Bernt som bor i Farsta gård alldeles intill Farsta IP.

Något enskilt bästa minne från sina 50 år inom Farstahockeyn kan han inte plocka ut.

– Nej, det är alla människor man har fått träffa. Alla möten, alla kamrater man har fått.

Bernt är hjärtat, en urhjälte här i Farsta.Kenneth Ericson tränare FOC Farsta B