FC Djursholms U19-lag klara för allsvenskan

FC Djursholm U19
FC Djursholm vann 22 av 26 matcher i U19-serien division 1 Svealand, och hade 126–128 i målskillnad. Nästa år spelar laget i högsta serien, allsvenskan norra.
FC Djursholms U19-lag är klart för allsvenskt spel nästa säsong. Det står klart efter storseger, 7–0, hemma mot Skiljebo SK hemma på Stockhagens IP i sista omgången av division 1 Svealand i lördags.

– Laget består av spelare från U17-laget som gick till SM-final i fjol och vi har lyckats behålla alla spelare utom en, plus även alla i ledar- och tränarteamet, säger Christian Snäcke, klubbchef i FC Djursholm, som en förklaring bakom framgången.

I årets U19-serie har pojkar födda 1997 och senare fått spela, men FC Djursholm har använt sig av 98:or, 99:or och till och med ett par ännu yngre spelare.

– Det gör avancemanget till en ännu större bedrift. Dessutom betyder det att vi kan behålla alla i laget i U19-spel ett år till, säger Christian Snäcke.

Dock finns risken att någon eller några spelare försvinner. En spelare provtränar just nu med Frej Täby från Superettan och storklubbarna i stan har visat intresse för ytterligare en handfull i truppen.

– Så är det alltid, och så vill vi att det ska vara. Vårt jobb är att utbilda spelare för nästa steg i näringskedjan. Dock vill vi att de ska ta steget vid rätt tillfälle. Vi kan ju erbjuda en väldigt bra verksamhet själva här i FC Djursholm, säger Christian Snäcke.

Uppenbarligen är det så. Klubben etablerade sig i U17-allsvenskan för fem år sedan och spelade alltså SM-final i fjol (där man föll mot AIK med 1–2). Samtidigt har även U19-laget sakta men säkert närmat sig högsta serien – och i helgen blev det alltså ett faktum.

Inför sista omgången ledde FC Djursholm serien på 63 poäng och 91 plusmål. Tvåan IFK Lidingö jagade på samma poäng, men med 77 plusmål. Lidingö satte högsta fart i sin match mot Avesta AIK och vann till slut med hela 12–0. Men FC Djursholms serieseger var aldrig i fara, även om det bara stod 2–0 i paus mot Skiljebo. Matchen slutade 7–0 och FC Djursholm vann till slut på 98 plusmål mot Lidingös 89.

– Vi kände att det var vårt år, men det var inte helt klart förrän efter sista matchen. Lidingö hade folk på plats på Stockhagen, men vi fokuserade bara på vår uppgift. Efter matchen firades det, men laget kommer att hyllas och firas mer på vår klubbfest, säger Christian Snäcke.