ANNONS

(rubrik saknas)

Sjätteklassarna Ylva Schröder Frykhammar, Tilde Åkermark och Tove Gattberg är på språng mot nya poäng i Skolklassikern.
Sjätteklassarna Ylva Schröder Frykhammar, Tilde Åkermark och Tove Gattberg är på språng mot nya poäng i Skolklassikern.
Idag fredag inleds Lidingöloppshelgen. Först ut är eleverna i årskurs 3-6 som springer skolstafetten.

Killarna och tjejerna från Skärsätra skola är segersugna. För dem är stafetten även startskottet för nya Skolklassikern.
ANNONS

– Jag tycker det är roligt att springa och jag tror faktiskt att det kommer gå ganska bra för oss, säger sjätteklassaren Tove Gattberg.

Hon tävlar för Skärsätra skola i skolstafetten som avgörs idag fredag som första lopp under Lidingöloppshelgen.

Oavsett placering kommer Tove och hennes skolkompisar i årskurserna 4-6 att dra in viktiga poäng till nästa stora utmaning – Skolklassikern.

Lidingöloppet ingår i En Svensk Klassiker tillsammans med Vasaloppet, alternativt Engelbrektsloppet, samt Vätternrundan och Vansbrosimningen. Organisationen bakom Klassikern startar i år nya projektet Skolklassikern. Mellanstadieelever från fem utvalda skolor tävlar mot varandra i samma grenar som i originalklassikern.

– Jag är bra på slalom men inte på längdskidor, konstaterar Tove Gattberg.

Att just Skärsätra skola handplockades beror på att man brukar lyckas bra på Lidingö-OS.

– Vi har många idrottsintresserade elever, säger idrottsläraren Joakim Hagström som under veckan drillat eleverna i löpning runt Kottlasjön.

Under hela denna vecka till och med Lidingöloppets skolstafett har eleverna samlat in poäng till Skärsätra. Varje avverkad kilometer ger poäng. Saga Sundberg, känd från SVT:s tävlingsunderhållning ”Atleterna”, är kurator på skolan och hjälper till med träningen.

– Eleverna rapporter hur långt de har gått eller sprungit till lärare och mentorer, säger Sundberg. Systemet bygger på ärlighet.

ANNONS

Hon drar paralleller med ”Atleterna”.

– Det finns ett ingångsvärde och status i bra prestationer. Det handlar om teambuilding och samarbete, vi vinner tillsammans.

Även promenader eller löpning utanför skoltid ger poäng. Det gäller att ligga i ordentligt för att ligga bra till i nästa deltävling som är Vansbrosimningen. Den tävlingen går när eleverna har sommarlov, så i stället kör man i november simningen som nummer två efter löpningen.

För Skärsätras elever gäller det främst att klara som många bassänglängder som möjligt mycket tid i Gångsätra simhall eller i Bosöns bassäng. Idrottsläraren Joakim Hagström ser här en bra möjlighet att kolla simkunskaperna.

– Vi förenar nytta med nöje. Om jag ser elever som inte riktigt behärskar simningen så bokar vi in extratider.

Efter simningen följer längdskidåkning och slutligen cykel. När samtliga grenar har summerats kanske Skärsätra är en klassikervinnare i konkurrens med fyra skolor från Mora, Norberg, Vansbro och Motala.

Fakta

Fem skolor tävlar i klassikern

En Svensk Klassiker har funnits sedan 1972.

För att få diplom och medalj gäller det att under ett år klara skidtävlingen Engelbrektsloppet (60 km) alternativt Vasaloppet eller Öppet spår (90 km), samt Vätternrundan (300 km cykling), Vansbrosimningen (3 km) och Lidingöloppet (30 km).

En Svensk Klassiker AB drivs gemensamt av de fem arrangörerna av klassikerloppen.

Företaget lanserar i år Skolklassikern. Mellanstadieelever från fem skolor tävlar mot varandra i samma grenar som i originalklassikern.

En skola per klassikerort är utvald. De finns i Lidingö, Mora, Norberg, Vansbro och Motala.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.