Femmor tävlar för egna skolornas ära

På fredag avgörs Sveriges största friidrottstävling för årskurs 5-elever på Tibblevallen.

– Fantastiskt, säger sektionsordföranden Bo Sjölander om skoltävlingen för Täbys årskurs 5-elever.

Skolmästerskapen i Täby började i liten skala 2011. Då var åtta skolor med på att släppa iväg sina elever till en friidrottsdag på Tibblevallen.

Intresset har stadigt vuxit och Bo Sjölander, ordförande i Täby IS friidrottssektion, räknar med att det finns elever från tolv Täbyskolor med på fredag. I så fall blir det rekord – igen.

– Vi väntar oss omkring 250 till 300 elever som gör 500–600 starter i de olika grenarna. Vi är hyggligt säkra på att det är Sveriges största friidrottstävling för en enskild årskull.

Eleverna tävlar i 60 meter, höjd, längd, kula, 800 meter och stafett 6 gånger 400 meter.

Tre flickor och tre pojkar representerar sin skola i varje gren. En elev får max delta i fyra individuella grenar vilken betyder att 20 tävlande kommer från respektive skola.

– Det brukar vara ganska få som också är friidrottare på fritiden. Det tycker vi är roligt och vi låter alla som vill testa på 60 meter med tidtagning. Vi är väldigt glada över uppslutningen och har 15–20 funktionärer från klubben på plats plus naturligtvis ledare från skolorna.

Händer det att ni hittar guldkorn bland deltagarna?

– Det kan nog säkert ha hänt, säger Bo Sjölander.

Det är framför allt för sin skola eleverna tävlar och inte för sig själva. Regerande mästare är Näsbyparksskolan som alltså är stolt innehavare av vandringspokalen som eleverna kämpar om på fredag.

Och tävlar eleverna inte i grusgropar eller på löparbanorna finns det prestige att vinna på läktaren. Hejaklackar har blivit tradition liksom banderoller och ansiktsmålningar.

– Vi får bra stöd av Täby kommun och tycker givetvis att Skolmästerskapen är en bra sak för klubben, tilläger Bo Sjölander.