ANNONS

Fick alla att häpna

Plötsligt fick Andreas Almgren tävla mot löpare som han tidigare bara sett på tv.
Plötsligt fick Andreas Almgren tävla mot löpare som han tidigare bara sett på tv.
Andreas Almgren har en osannolik säsong bakom sig. Nu hoppar han av från studierna på Handels för att kunna bli lika bra som de världsstjärnor han ”starstrucked” tävlat mot i sommar.
ANNONS

Det är den 27 juli och på Hayward Field i Eugene, Orlando har 19-årige Andreas Almgren precis tagit brons på 800 meter i junior-VM. Tillsammans med kenyanerna Kipketer och Tiampati springer han ärevarvet runt stadion. På läktarna ropar den engagerade publiken:

– Swede, Swede, Swede!

Det internationella genombrottet var ett faktum för Sollentunakillen som precis slagit svenskt juniorrekord på tiden 1,46,45 och bara varit två tiondelar från det svenska rekordet.

– Det var den häftigaste känslan någonsin. Publiken var helt galen. Jag hade aldrig trott att jag kunde springa så fort.

Precis som klyschan säger blev Almgren känd över en natt och mer väntade. Vid mästerskapet i USA hade han fått reda på att han skulle få tävla under EM i Zürich några veckor senare.

– EM var väldigt häftigt. Att bo på samma hotell, att vara i samma omklädningsrum och att få tävla mot personer jag tidigare bara sett på TV. Det var surrealistiskt.

Resultatmässigt gick EM enligt planerna. Turebergs stjärnskott tog sig vidare från försöken, men i semifinalen tog det stopp.

Hur känns det att stå där på startlinjen och veta att du ska möta Europas bästa löpare?

– Att se dem innan loppet gör mig extremt taggad, men när jag står på linjen tänker jag inte på vem jag möter.

ANNONS

Förra veckan var det dags för nästa stora prövning och ett möte med den absoluta världseliten i DN-galan. Ett förväntat snabbt lopp, gick betydligt långsammare än tänkt och Almgren kunde hänga med i klungan och gick i mål två och en halv sekund efter segraren.

– Jag hade lite kraft kvar på slutet, men än så länge har de här löparna en annan kapacitet än jag. Jag tar med mig den obeskrivliga känslan från starten på Stadion när speakern ropade upp mitt namn.

Det har gått snabbt på många sätt för svensk friidrotts blivande stjärna. Klubbtävlingar på Sollentunavallen har blivit Diamond League på Stadion och person-bästat har sänkts med 2 sekunder.

– Innan säsongen hade jag aldrig trott att det skulle gå såhär. Jag hade hoppats på att kunna slå det svenska juniorrekordet.

Varför är du så bra just nu?

– Dels har jag varit skadefri en hel säsong. Det har jag aldrig varit tidigare. Dels har jag slutat spela fotboll, och därför kunnat genomföra min första grundträning.

Närmast väntar Finnkampen och sedan är säsongen över.

Vad händer härnast?

– Jag skulle ha börjat på Handels, men nu blir det bara löpning. Som löpare får du bara en chans form- och kroppsmässigt. Jag ska ge det en ärlig chans.

Fakta

OS i Tokyo i sikte

Namn: Andreas Almgren.

Ålder: 19.

Bor: Sollentuna.

Sysselsättning: Friidrottare.

Idoler: Brasilianska fotbollsspelaren Ronaldo och danske löparen Wilson Kipketer.

Målsättning: OS i Tokyo 2020.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.