Fick börja om efter hjärnskakningen

Han kunde inte träna på månader, tappade alla muskler och rasade i vikt. Den allvarliga hjärnskakningen kostade David Lillieström Karlsson platsen i AIK och ett JVM-silver. Nu startar 19-åringen om hemma i Huddinge.

– Jag vill visa alla att de gjorde fel. Jag vet att min högsta nivå håller där uppe. Det är något som motiverar mig varje dag. Jag vill förbi elitserien, till NHL. Den drömmen har inte slocknat, den är ännu större i dag, säger David Lillieström Karlsson.

Huddinge Hockey med ex-djurgårdaren Nichlas Falk vid rodret har gjort division 1:s mest spektakulära värvning.

David Lillieström Karlssons karriär har gått på räls. Han gjorde bra ifrån sig i AIK under debut­säsongen i elitserien 2011/2012 och var ett av de givna namnen i den svenska JVM-truppen förra säsongen.

Men det blev aldrig någon Rysslandsresa. En tackling i ryggen under en träningsmatch mot ett KHL-lag förra sommaren förstörde allt. David slog huvudet i sargkanten, missade nästan hela säsongen och tvingades lämna AIK.

– Det var tråkigt att jag inte fick fortsätta, men jag hade väl kommit bort från radarn, säger David.

Han fick inga tillräckligt bra anbud från allsvenska klubbar och chockade då i stället med att gå ner två hack i seriesystemet.

– Huddinge är klubben i hjärtat. Jag gick inte för pengarna direkt, säger David och skrattar.

Han bor kvar i Fullersta, växte upp i Björkängshallen, idolerna hette Linus Klasen, Dick Axelsson och bröderna Ahlström.

– Huddingetiden har präglat hela mitt liv, mina närmaste kompisar är därifrån. Det var ett självklart val. Jag behöver speltid och ville gå någonstans där de verkligen vill ha mig.

I dag är David friskförklarad. Men det har tagit tid.

Han spelade de första 15 matcherna i elitserien i fjol med sprängande huvudvärk. I mitten av oktober gick det inte längre.

– Jag låg hemma och stirrade i taket. Kunde inte kolla på tv, inte läsa dagstidningar, inte kolla på mobilen utan att få ont i huvudet. Det enda jag kunde göra var att lyssna på musik och podcasts.

David försökte gå ner på träningar, men orkade inte sitta där med öronproppar.

– Jobbigast var att inte kunna göra något åt saken. Det är inte som andra skador där man kan motivera sig på gymmet. Jag kunde inte träna alls på tre månader, gick ner åtta-nio kilo. Kroppen bröts ner, jag låg där med mina tankar och såg allt rinna ur händerna, JVM, AIK.

Årets försäsong har varit roligare än alla tidigare, berättar han.

– Jag har börjat om från noll, hade ingen kondition och inga muskler kvar. Men det känns så otroligt bra, det är länge sedan jag tränade på en högre nivå.

Hur tänker du kring hjärnskakningen?

– Jag har inte så bra koll på vad som händer om jag får en till, men det är inget jag tänker på. Då åker man bara omkring och spänner sig. Jag fokuserar på att göra mitt bästa – och se till att laget går längre än förra året. Drömmen är att ta upp Huddinge till allsvenskan, säger David.

En svår hjärnskakning tvingade AIK:s David Lillieström Karlsson att börja om i division 1 och Huddinge Hockey. ”Det var jäkligt jobbigt. Jag hade siktat på att ta ännu ett steg i elitserien och komma med till JVM. Jag ska tillbaka, men först är det Huddinge som gäller”.

Fakta

Satsar på teknik och snabbhet

Namn: David Lillieström Karlsson.

Ålder: 19 år.

Bor: Fullersta.

Sysselsättning: Timvikare på Snättringeskolan.

Aktuell: Elitseriemeriterad forward i Huddinge Hockey som möter Tumba i division 1-premiären i morgon onsdag.

Signum: ”Teknik och snabbhet, det är viktigt att bli riktigt bra på något som tar en hela vägen”.

Om tio år: ”Då spelar jag i NHL”.