ANNONS

Fikar efter revansch i år

Katarina Svedjefält har seglat sedan barnsben, men det var först för ett par år sedan som hon började tävlingssegla.
Katarina Svedjefält har seglat sedan barnsben, men det var först för ett par år sedan som hon började tävlingssegla.
På lördag är det dags för klassiska Lidingö runt.

Flertalet av de 250 segelbåtarna har manliga skeppare och gastar. Men en Albin Express med nummer 895 på storseglet framförs av 100 procent kvinnor. Katarina Svedjefält med besättning tävlar med ”Sheriffen”.
ANNONS

Katarina Svedjefält och hennes mor Vivi-Ann sitter på bryggan och fikar i det lite kyliga men soliga vårvädret. De unnar sig en paus efter några timmars hårt och roligt jobb.

– När jag sjösätter båten känns det att våren är här och att det snart är sommar, säger Katarina. Jag älskar att segla och har väntat så länge, och nu är det mycket energi som vill ut.

Torsdagens sjösättning av ”Sheriffen”, där mamma var en av flera hjälpande händer, var ett litet startskott på en säsong fylld med både regattor och nöjessegling.

På lördag är det tävlingspremiär för skepparen Katarina Svedjefält och hennes fyra kvinnor starka besättning. Då väntar klassiska Lidingö runt. Gänget hoppas på en bättre placering än i fjol då man hamnade långt ner i resultatlistan.

– Det var första gången vi var med, säger Katarina. Vi hade suttit och fikat för länge och missbedömde avståndet till startplatsen. När vi kom fram hade starten gått för en kvart sedan, och alla båtar i vår klass var ”long gone”. I år lovar vi att komma i tid!

Albin Express är en svenskritad kölbåt. Expressbåtar är en vanlig syn i Lidingö runt, även om antalet minskat rejält under senare år.

– För tolv år sedan hade vi 62 Expressbåtar och i år bara 13, säger tävlingsledaren Danne Olsson. Båtar får allt kortare livslängd som kappseglare, det kommer nya modeller hela tiden.

Katarina Svedjefälts båt är byggd 1981, och hon köpte den för sex år sedan.

– Då hade den inget namn. Jag döpte den till ”Sheriffen” eftersom det lät roligt och kändes rätt.

ANNONS

Katarinas besättning består av gastarna Päivi Sipilä, Helena Holmström, Lotta Sanielsson och Jessica Alaeus. De tävlar för QSS (Quinnliga Segelsällskapet).

– Jag var på en prova på-dag som QSS arrangerade, och där träffade jag tjejerna som jag tävlar med nu.

QSS är en förening och ett nätverk för kvinnliga seglare och har i dag cirka 200 medlemmar från hela Stockholmsdistriktet.

– Vi får ofta lite extra uppmärksamhet på tävlingar eftersom vi är en helt kvinnlig besättning. QSS behövs bland annat för att många tjejer inte vågar satsa på segling själva. Då kan de komma till oss.

QSS ordnar tävlingar, eskadrar, pubkvällar och utbildningar.

Katarina Svedjefält är uppvuxen i en riktig seglarfamilj. Mamma Vivi-Ann och pappa Jan seglar fortfarande med sin Linjette 33.

– Vi är ute hela sommaren på Östersjön, säger Vivi-Ann. När Katarina var i tonåren gillade hon inte att vara med i båten, utan satt mest under däck och surade.

Så småningom kom Katarina att dela föräldrarnas intresse. Sedan ett par år satsar hon på tävlingar.

– Det är kul att tävla. I sommar blir det en hel del matchracing. Det blir samma gäng som i Lidingö runt. Min roll som skeppare är att hjälpa till med det mesta, men alla i besättningen är lika viktiga.

När seglingssäsongen är över i Sverige planerar Katarina Svedjefält att bli besättningsmedlem på en av de stora båtarna i regattan ARC som seglar över Atlanten i november och december. Starten är på Kanarieöarna och målet är i Västindien.

– Det blir en utmaning att lämna skrivbordet på banken där jag jobbar och segla utan att se land på flera veckor. Det är en dröm jag länge har haft.

Fakta

250 segelbåtar i Lidingö runt

Arrangerande Lidingö SS räknar med att cirka 250 segel­båtar startar i Lidingö runt på lördag.

Väderprognosen är 14–15 grader varmt och 4–5 sekundmeter västlig vind.

Banlängden är cirka 25 kilometer. Man seglar motsols runt ön. Start nedanför Foresta/Millesgården, och mål vid Torsviks fyr.

Nytt för i år är att de små och långsammare båtarna finns i första startledet och ”värstingarna” i det sista.

Fakta

Sheriffen är 7, 77 meter lång

Namn: Katarina Svedjefält.

Ålder: 39 år.

Bor: Södra Hammarbyhamnen.

Aktuell: Seglar Lidingö runt på lördag.

Båten: En Albin Express döpt till Sheriffen. Express ritades 1978 av svensken Peter Norlin och är en entyps kölbåt 7,77 meter lång. Båten är vanligast i svenska vatten, men syns även i övriga Skandinavien och Tyskland.

Klubb: Quinnliga Segelsällskapet (QSS) som är en Stockholmsbaserad förening och nätverk för kvinnliga seglare.