Filip ska ro hem SM – utan båt och åror

Filip Plahn coachas av William Eulau som är medlem i Stockholms Roddförening. Båda är elever på Hersby gymnasium.
Filip Plahn coachas av William Eulau som är medlem i Stockholms Roddförening. Båda är elever på Hersby gymnasium.
18-årige Filip Plahn gillar utmaningar. På lördag tävlar han i SM i inomhusrodd i Hersbyhallen. Man kan lugnt kalla honom för nybörjare.

– Enda gången jag rott på riktigt är när motor­båten fått soppatorsk.

Det hörs ett svischande ljud för varje årtag. Filip Plahn kör hårt i roddmaskinen i Hersbys källargym. Det gäller att först ta i med benen, sedan ryggen, och slutligen armarna. Rörelserna ska vara små och rena.

– Jag har tränat lite roddmaskin på gym tidigare. När Jonas frågade mig om jag ville vara med på SM tyckte jag det lät kul.

Jonas Wetter är idrottslärare på Hersby gymnasium. På lördag är det SM i inomhusrodd i Hersbyhallen, och Jonas har värvat ett par elever till tävlingen.

– Egentligen skulle vi varit fler och ställt upp med ett lag i fyrmannarodd. Men SM krockar med en studieresa till Spanien.

Jonas Wetter berättar att rodd är en gammal tradition på Hersby gymnasium, både inomhus och på öppna vatten.

– Vi samarbetar med Lidingö Roddklubb och när vi har friluftsdagar får vi prova att ro i Kyrkviken. Det brukar vara populärt.

Han säger att rodd är mycket bra fysisk träning.

– Rodd ger bra uthållighet och stärker hela kroppen. Det krävs bra kondition, jag har hört att roddare i OS sagt att det känns som att andas ut lungorna.

Även i fjol arrangerades SM i inomhusrodd i Hersbyhallen. De yngsta deltagarna är 10–12 år, och de ror 250 meter. Seniorernas längsta distans är 2 000 meter. 2013 vann OS-roddaren Lassi Karonen SM-guld på distansen med tiden 5 minuter och 53 sekunder, och den tiden lär nog inte slås på lördag.

Publiken och deltagarna kan på en stor skärm se hur läget i loppet är. Roddmaskinerna har en display som är kopplad till en dator. Precis som i utomhusrodd tävlar man i singel och i lag. Lagen har två eller fyra roddare med sammankopplade roddmaskiner.

Hersbys SM-roddare coachas i år av William Eulau som också är elev på Hersby.

– Framför allt lär jag ut teknik som är viktigt i rodd, säger William som är medlem i Stockholms Roddförening.

För att bli en riktigt bra roddare krävs även rejäla muskler. Filip Plahn är vältränad efter många gymtimmar.

– Men jag har ingen aning om hur det kommer att gå på SM. Jag är egentligen hockeyspelare. Och så spelade jag för Hersby i den senaste skolmatchen i amerikansk fotboll mot Kungsholmens gymnasium. Då hade vi med oss cheerleaders, men de lär väl inte dyka upp och heja under rodd-SM eftersom det är helg.

Hersbys andra deltagare är 17-årige Mikael Schött som precis som Filip tävlar i singel 1 000 meter på SM. Även Mikael har knapp erfarenhet av rodd utomhus.

– Jag har rott valbåt i Sjövärnskåren.

Fakta

Loppet kan följas på storbild

Lördagen den 14 mars är det SM och RM i inomhusrodd i Hersbyhallen. Det finns klasser för elit, skolelever och glada amatörer.

Deltagarna sitter i roddmaskiner som har en display som är kopplade till en dator. På en stor skärm kan de tävlande och publiken se hur läget i loppet är.

Det tävlas i både singel och lag.

Tävlingarna arrangeras av Lidingö Roddklubb och Stockholm Svealands roddistrikt.