ANNONS

Film ska få fans att gå på fotboll utan fylla

Fotboll utan Fylla
Biobesökarna ställer sig upp och skriker aggressivt i en film från Fotboll utan Fylla.
Fotboll utan Fylla
"Är du dum i huvudet rekordjävel!" Inte så vanlig kommentar på föräldramöte i skolan.
Fotboll utan Fylla
På biografen. "Du ska ge fan i min mobil, sluta snacka bondjävel!"
Lagom till den allsvenska premiären på lördag släpper satsningen Fotboll utan Fylla två filmer som ska få fotbollssupportrar att haja till. Filmerna visar hur det skulle se ut om vi betedde oss på föräldramöte eller bio på samma sätt som vissa gör på fotbollsläktaren.
ANNONS

– Jag hoppas att de här två filmerna kan få folk att börja reflektera över de negativa effekter som för mycket alkohol kan bidra till i samband med fotboll. Kraftigt berusade personer bidrar inte till en bättre fotbollsupplevelse, varken för dem själva eller personer runt omkring, och det måste vi prata mer om, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Startade 2016

Fotboll utan Fylla är en satsning som startade i början av 2016 av IQ och STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) tillsammans med de allsvenska fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby. Syftet är att skapa en ännu bättre fotbollsupplevelse genom att minska andelen kraftigt berusade personer i samband med fotboll.

De två filmerna som har premiär i dag torsdag kommer att sändas på tv och via olika digitala kanaler under den allsvenska säsongen.

Berusningsnivån undersöktes

– Filmerna är ett naturligt nästa steg i arbetet inom ramen för Fotboll utan Fylla. Vi började med att undersöka berusningsnivån på matcherna och efter det har bland annat över 1 000 personer som arbetar på arenorna i samband med matcher genomgått en speciellt framtagen utbildning om alkoholhantering och berusade personer. Nu är det dags att lyfta frågan om alkoholens roll i samband med fotboll bredare, och fundera kring hur vi tillsammans kan minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll, säger Johanna Gripenberg, sektionschef vid STAD.

Inför säsongsstarten av allsvenskan har AIK, Djurgården och Hammarby jobbat mycket med frågor kopplade till alkohol i syfte att skapa en ännu bättre stämning i samband med sina hemmamatcher.

”Bra att få igång diskussion”

– Vi vill erbjuda alla våra besökare en så positiv fotbollsupplevelse som möjligt, då funkar det inte att vara kraftigt berusad. Jag tycker det är bra om vi kan få igång en diskussion kring hur mycket och varför vi dricker alkohol när vi går på fotboll och jag hoppas att de här filmerna kan bidra till det, säger Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll.

– Att ta en eller två öl i samband med att man går på våra matcher är inget problem och självklart något de som vill kan fortsätta med. Fotboll utan Fylla handlar om att minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll och jag hoppas och tror att de här filmerna tillsammans med allt annat vi gör inom ramen för projektet kan bidra till det, säger Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll.

”Hoppas de börjar fundera”

– Vi har sedan starten av Fotboll utan Fylla jobbat hårt med att minska antalet kraftigt berusade personer på våra matcher. Jag hoppas att de som ser filmerna börjar fundera kring vilken typ av fotbollsupplevelse de vill ha och om alkohol i stora mängder verkligen bidrar till en roligare och bättre fotbollsupplevelse för alla, säger Mikael Ahlerup, vd AIK Fotboll.

Filmen ”Föräldramötet” går att se här och Filmen ”Biografen” går att se här.

ANNONS